Milorad Krstic egyedi látványvilágú akcióthrillerét, a Ruben Brandt, a gyűjtő című, James Bond-filmeket idéző egész estés animációt február 28-án és március 1-jén vetítik. A magyar gyártású film világpremierje tavaly augusztusban volt, azóta nagy sikerrel járja a filmfesztiválokat világszerte, legutóbb január végén, a Trieszti Filmfesztiválon nyert díjat. Pálfi György Az Úr hangja című új nagyjátékfilmjét március 1-jén és 2-án tűzi programjára a FEST. A Stanislaw Lem regénye alapján készült film az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy ma játszódó, családi krimi keretei közé.

Pálfi György végtelen ambícióval kutatja az Úr hangját

Az Úr hangja bemutatója két okból is eseményszámba megy: Pálfi György a 2006-os Taxidermia óta nem készített normális költségvetésből filmet, a magyar sci-fi pedig hiánycikk a magyar mozik vásznain. A Hukkle rendezőjének Stanislaw Lem-feldolgozása lehengerlő kreativitással csap bele a világegyetem és az ember megfejtésébe.

A fesztivál fődíjára - amely a Belgrádi Győztes (Belgrade Victor) nevet viseli, utalva a nándorfehérvári vár parkjában, a Kalemegdanon álló szoborra - 14 film pályázik. A díj sorsáról öttagú nemzetközi zsűri dönt, amelynek tagja Bojan Vuletic szerb rendező, Milena Zupancic szlovén színésznő, Nada Sargin szerb színésznő, Goran Bogdan horvát színész és Ioana Uricaru román rendező. Emellett kiosztják a legjobb rendezőnek, forgatókönyvnek, színésznek és színésznőnek járó elismerést. Az idei életműdíjat Ralph Fiennes brit színész-rendezőnek, valamint posztumusz a közelmúltban elhunyt Dusan Makavejev szerb rendezőnek ítélték oda.

(MTI) / Borítókép: Ruben Brandt, a gyűjtő