Az évente több mint 10.000 látogatót vonzó, 18 napon át tartó, a Közép- és Kelet-Európai filmtermés legjavát bemutató luxemburgi CinEast Fesztivál a Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs filmet választotta idei nyitófilmjének. A filmszemle október 4. és 21. között zajlik. A locarnói világpremier óta Milorad Krstić Ezüst Medve-díjas rendező műkincstolvajokról szóló alkotásáról a nemzetközi sajtó is elismeréssel nyilatkozik a Variety-től a Cineuropa-ig, a magyarországi elővetítések pedig mind teltházzal futottak. 

Mindez külön öröm, ugyanis hosszú évek óta nem készült önnállóan egészestés animációs film hazánkban. A film elkészítése mögött több mint 100 szakemberből álló magyar animációs alkotócsapat áll, akik Milorad Krstić szlovén születésű animációs rendező irányításával, a Filmalap támogatásval hozták létre az egyedi látványvilággal bíró alkotást.

A film zenéjét Cári Tibor szerezte, a produceri munkát Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina és Kurdy-Fehér János végezte. Itthon legközelebb október 2-án a 23. Őszi Kulturális Fesztiválon, Szegeden vetítik premier előtt a filmet, ahol a közönség az alkotókkal is találkozhat majd. A film november 15-én kerül a hazai mozikba a Mozinet forgalmazásában.