A dokumentumfilmes versenyprogram Emberi Jogi díját Rubi Anna Az életed nélkülem című alkotása nyerte. A film főszereplője, Magdi több mint 40 éve ápolja otthon súlyosan fogyatékos fiát, Ferit, hogy megóvja az állami ellátórendszer embertelen körülményeitől. Az asszony összefog öt hasonló helyzetben lévő nővel, és az eltökélt anyák pert indítanak a magyar állam ellen, hogy megépüljön az a régóta ígért, kisméretű lakóotthon, ahol a gyerekeik emberhez méltó körülmények között élhetnek majd, amikor ők már nem lesznek.

Rubi Anna első egész estés dokumentumfilmje hét évig készült, a rendező legnagyobb részben egyedül forgatta. Vágója Hack Júlia, operatőre Rubi Anna és Halász Júlia. A film az RTL+ és a Svéd Filmintézet támogatásával, a TASZ közreműködésével, a Somnus Film gyártásában készült. A film ko-producerei Cseke Eszter, S. Takács András, Annika Hellström és Erika Malmgren. Társírója és producere Szentpéteri Áron. Itthon az RTL+ felületén lesz látható.

 

Az életed nélkülem / Fotó: Somnus Film

Grosan Cristina, A legjobb dolgokon bőgni kell és a Hétköznapi kudarcok rendezője a fesztivál CineLink Drama szakmai programján mutatta be Az angyalcsináló (Angelmaker) című sorozattervét, amivel elnyerte az esemény TV Drama Vision Pitch díját. A valos események által ihletett sorozat középpontjában bábák egy csoportja áll, akik igény szerint kevertek ki mérget az őket felkereső asszonyoknak, hogy az erőszakos férjeiket megölhessék. A román-cseh koprodukcióban készülő sorozat producere Anda Ionescu.

A 30. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál augusztus 13. és 23. között zajlott. A nagyjátékfilmes versenyprogram fődíját, a Szarajevó szívét a román Emanuel Pârvu Three Kilometres to the End of the World című alkotása kapta.

Forrás: Sarajevo Film Festival / RTL.hu / Címlapkép: Rubi Anna a díjátadón / Fotó: Sarajevo Film Festival