A 14 országból 65 alkotást felvonultató 37. San Francisco Zsidó Filmfesztivál „központi” filmjeként (centerpiece) bemutatott magyar produkciót a tekintélyes kritikusokat tömörítő San Francisco Film Critics Circle díjazta a fesztivál legjobb filmjeként, a rangos díjat Török Ferenc személyesen vette tegnap este az amerikai fesztiválon. Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon.

Török Ferenc: "Tiszta csoportterápia"

"Amikor elkap egy történet, aminek hiszel a belső igazságában, e mellett azt érzed, hogy ez a korszak filmben nincs rendesen még elmesélve, ráadásul ez már nem a hetvenes évek, hanem a XXI. század teljesen új történelem-szemlélete, amit anno Szántó T. Gábor is odatett abban a tízenpár oldalas novellában, akkor tudod, sőt biztos vagy benne, hogy muszáj leforgatni, nincs több kérdés."

Az 1945 világszerte szép sikerrel szerepel a filmfesztiválokon, korábban közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanic-on is, műsorra tűzte az Edinburgh-i, majd a jeruzsálemi filmfesztivál is, ahol a Yad Vashem Intézet díját nyerte el a múlt héten. Magyarországon április óta 30 ezren nézték meg, és továbbra is műsoron van a budapesti és a vidéki mozikban.

Forrás: MNF