Peter Strickland 2009-ben rendezte első filmjét, a Varga Katalin balladája című női bosszúfilmet, ami Ezüst-Medvét nyert a Berlini Filmfesztiválon. A filmet magyar nyelven, magyar stábbal forgatta Székelyföldön. Azóta több ikonikus filmalkotást készített, legtöbbjüket magyar vonatkozással, ilyen volt a teljes egészében Magyarországon forgatott The Duke of Burgundy és a The Field Guide to Evil című horror antológia egy szegmense, ami egy kevéssé ismert magyar népmesét dolgoz fel. Strickland a nagyjátékfilmek készítése közötti űrt, ha teheti, kisfilmekkel, videóklippekkel, kísérleti filmek rendezésével tölti ki. Ilyen volt a tavaly a világ legrégebbi filmfesztiválján, Velencében debütáló három perces, explicit fotófilmje, a GUO4.

Peter Strickland (fotó: Marek Szold)

A Cold Meridian az online térben játszódik, ahol egy ASMR performer és nézői ismétlődő rituáléinak lehetünk tanúi. Az ASMR rövidítés az Autonomous Sensory Meridian Response jelenségre utal, ami magyarul önálló érzéki-idegi reakcióként írható le. A YouTube-on az elmúlt években egyre növekvő népszerűségű videóktól, melyekben a performer általában mindössze suttog, a néző meditatív, kellemesen ellazult állapotba kerül

A rendező elmondása szerint a film fő inspirációját az ASMR-performer és az ASMR-néző közötti intim, mégis nyilvános kapcsolat adta, ahol nem egyértelmű, hogy kinek a kezében van az irányítás: a performernek addiktív hatalma van a néző felett, ugyanakkor a néző autonóm módon bármikor megszakíthatja a streaminget. “Engem nem az ASMR-élmény relaxáló hatása érdekelt, hanem annak nyugtalanító árnyoldala. Azt próbáltam elképzelni, hogy mi lenne az ASMR-performer vagy a néző rémálma.” A film rejtett cselekménye egy táncperformansz előészületeiről szól – hajmosás, storyboard-rajzolás, a próbák fotóinak archiválása. Minden mozzanat az ASMR-rituálé szerves részévé lényegül át.

Cold Meridian

A főszerepekben Wéninger Dalma és Váth Máté kortárs táncosokat láthatjuk majd, de megjelenik Jakab Juli (Napszállta, Saul fia) és Kristóf Márton (Utóélet) is. A filmet Győri Márk operatőr (Víkend, Varga Katalin balladája) rögzítette super8-as és 16mm-es filmnyersanyagra, a plasztikus sound design Terner Péter érdeme, a film vágója Fekete Mátyás (In Fabric, The Duke of Burgundy). Producerként pedig Nedeczky Dóra (GUO4, Üres Lovak) fogta össze a film megvalósítának folyamatát. A Cold Meridian bekerült a 68. San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztivál Zabaltegi-Tabakalera programjába.

A projekt eredetileg a London Short Film Festival felkérésére készült egy élő esemény részeként, ami kimondottan az ASMR-jelenségre fókuszált. Később az alkotók úgy döntöttek, hogy további platformokon is bemutatják a filmet.

Németh Tamás focus puller, Győri Márk operatőr, Nedeczky Dóra producer, Váth Máté és Wéninger Dalma szereplők a Cold Meridian forgatásán (fotó: Kőváry Dániel)

A film koproducerei Romwalter Judit és Romwalter Richy, kiemelt partnerei a Sparks Camera & Lighting Ltd., a KODAK, a Bőhm Sound Design Stúdió és a Stúdió Spájz. Finanszírozói pedig a London Short Film Festival, az Arts Council England, és a Mindwax. A Cold Meridian a magyarországi filmszakmai adókedvezmény támogatásával készült. A film gyártócége a Mindwax.

Az alkotók külön köszönik a közös munkát Bőhm Dánielnek, Pethő Kristófnak, a Keskenyfilm Stúdiónak, a Magyar FilmLabornak, Ian Benson-nak, Nicola Biltoo-nak, David Kopple-nek és William B E Smith-nek.