A Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rendező, forgatókönyvíró, producer Herskó János osztályában végzett 1964-ben. 24 rangos nemzetközi szakmai elismerése közül a legjelentősebbek a berlini Ezüst medve, a cannes-i Fipresci-díj, a chicagói Ezüst Hugo és a Karlovy Vary-i Kritikusok-díja.  

Bár alkotói víziója, stilisztikai ízlése merőben egyedi, Sándor Pál a filmkészítést maximálisan csapatmunkának fogja fel. Gyakran dolgozik állandó kollégákkal, például Mándy Iván novelláit többnyire Tóth Zsuzsa társ-forgatókönyvíróval alkalmazza filmre; a nemrég elhunyt Ragályi Elemér operatőr elemelt kompozícióit, hangulatvilágát igényelte a gyakran stilizált, groteszk, szürrealista, önironikus, burleszkszerű jelenetekhez, önreflexív történetekhez; a színészi játékot pedig többször Garas Dezsőre, Kern Andrásra, Major Tamásra bízta.

 

Régi idők focija emblematikus figurája Minarik Ede, mosodás, aki mindenáron közösséggé akarja kovácsolni az amatőr futballcsapat tagjait egy deheroizáló korban. A Szabadíts meg a gonosztól két Mándy-munkán alapszik, a Mélyvíz című színdarabon és az Utcák című novellán, melyben egy család hullik szét ’44 telén. A Szerencsés Dániel két fiatal főhőse mintha egyetlen, hasadt személyiség lenne, s az egyiknek el kell pusztulnia, hogy a másik élhessen. Az alkotó 1988-as filmje, a Miss Arizona pedig egy világsztárokkal megtűzdelt, nagy ívű történelmi tabló.  

A program
Augusztus 24. 19:00 Régi idők focija (1973)
Augusztus 25. 19:00 Szabadíts meg a gonosztól (1978)
Augusztus 26. 19:00 Szerencsés Dániel (1982)
Augusztus 27. 19:00 Ripacsok (1981)
Augusztus 28. 19:00 Miss Arizona (1988)  

Az idéntől a Pannonia Movie Kft. üzemeltetésében működő mozi teljes körű felújításon és átfogó átalakításon esett át, amely során nemcsak a vetítőtermek kialakítása és azok technikai felszereltsége lett modernizálva, hanem az immár kutyabarát helyszínként működő kávézó is teljesen új köntöst kapott. A mozi a korábbi kettő helyett már három teremmel működik és az arányos kialakítású új termeknek köszönhetően jelentősen javult a moziélmény minősége. A több terem emellett szélesebb körű filmkínálatot is eredményez a továbbiakban.

Forrás: Pannonia Entertainment / Címlapkép: Art+Cinema