Krasznahorkai Balázs első mozifilmje, a Hasadék főszerepében nyújtott alakításáért Molnár Levente elnyerte a legjobb színész díját az április végén 11. alkalommal megrendezett Cinefantasy nemzetközi filmfesztiválon São Paulóban. A filmfesztivál díjátadóját, csakúgy mint magát a seregszemlét, a járványhelyzet miatt online tartották a hétvégén.

2021-ben a Budapest Film mutatja be a hazai mozikban a Nemzeti Filmintézet támogatásával az AGA Media és a Pipacs Film gyártásában készült filmet. A Hasadék egy apa-fiú történet, egy magashegyi tájakon játszódó, a balladák hangulatát megidéző dráma. Az erdélyi származású magyar orvos, Bálint – Molnár Levente alakításában – az édesapja temetésére tér vissza Budapestről a Máramarosi-havasok hegyei közé, szülőfalujába. Hazatérése során találkozik a tizenhét évvel ezelőtt elhagyott kamasz fiával, s rövidre tervezett utazása végzetes fordulatot vesz. Bálint azzal szembesül, hogy fia, Simon önpusztító és lázadó életet él, a helyi maffiavezér, Dumitru zsarnoksága alatt.

Hasadék / Fotó: Pipacs Film

A film a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról, a bűn és bűnhődés végzetszerűségéről, az újrakezdés és megváltás lehetőségéről tesz fel kérdéseket. A főszereplő Molnár Levente mellett a filmben Babai Dénes, Kovács Lajos, Orbán Levente, Lovas Rozi, Tzafetás Roland, valamint más magyarországi és határon túli színészek is láthatóak.

Molnár Leventét tavaly két emlékezetes alakításáért - Apró mesék, Foglyok - díjazták a legjobb férfi epizódszereplő kategóriában a Magyar Filmkritikusok.

Forrás: NFI

Címlapkép: Molnár Levente a Hasadékban / Fotó: Pipacs Film