Egy kisvárosi szektorlabda klub tündökléséről és bukásáról szól Vékes Csaba új rendezése. Csak nem pont ebben a sorrendben. A Lepattanó című tévéfilm főszerepében: a gombfoci. Mellette még Scherer Péter, Derzsi Dezső, Waskovics Andrea és Rába Roland is látható lesz. A sportvígjáték rendezője Vékes Csaba, a Hetedik alabárdos, Korai Menyegző és a Szia Életem! alkotója, a film producere Roskó Péter. (Gyártó: Blue Duck Arts / Három Homár Kft., NFI támogatás: 322,4 millió forint)

Az Inkubátor Programban készül Dávid Attila Távolság című alkotása, amely egy gyermekét elvesztő pár darabjaira hulló házasságának történetét meséli el. Egy váratlan fordulat következtében azonban a tét már nem csak a kapcsolat megmentése, hanem az egyik fél életben tartása is. (Gyártó: CineFilm Kft., NFI támogatás: 120 millió forint)

Roskó Péter és Vékes Csaba / Fotó: Gordon Eszter

Bozsik Yvette 1993-ban hozta létre saját társulatát, amely kiváló táncosokkal, színészekkel vagy amatőr színészekkel együtt dolgozva professzionális és színházi nyelvet újító előadásokat hoz létre azóta is. A BYT:30 látványos és zeneileg gazdag portréfilm, amely bemutatja a Bozsik Yvette Társulat fontosabb előadásait és a meghatározó táncosokat az elmúlt harminc évből. A filmet Iványi Marcell rendezi, aki Szél című rövidfilmjével Arany Pálmát nyert a cannes-i fesztiválon 1996-ban. (Gyártó: Filmkontroll Kft., NFI támogatás: 25 millió forint)

A Károli Gáspár Református Egyetem 2023-ban ünnepli megalapításának 30 éves évfordulóját. A jubileumi emlékév során életre hívott rendezvények fókuszában az elmúlt három évtized, illetve az ezt megelőző időszak, a református felsőoktatás gyökerei, az intézményt létrehívó lelkület és küldetéstudat áll. Az eseménysorozathoz kapcsolódóan készülő dokumentumfilm központi kérdése: milyen helye van ma egy egyházi intézménynek a felsőoktatásban. A film rendezője Mester Ákos. (Gyártó: Karnevál Film Kft., NFI támogatás: 20 millió forint)  

A Bozsik Yvette Társulat 

Portré-, és kordokumentumfilm Nyisztor Ilonáról címmel készíti legújabb alkotását Maksay Ágnes. A film az alkotók által „csángó madonnaként” jellemzett népdalénekesről szól, aki egy személyben hozza a csillogó, globalizált élet, és az archaikus moldvai hétköznapok, az önfeladás és a megmaradás kontrasztját. (Gyártó: Film Positive Productions Kft., NFI támogatás: 34,8 millió forint)

Pajor Tamás a 80-as évek budapesti underground-alternatív művészeti életének meghatározó alakja volt, zenei pályafutását a Neurotic együttesben kezdte, majd megtérését követően az Ámen együttesben folytatta. A pályafutását bemutató dokumentumfilm A metafizikai munkás címmel készül, rendezője Jesse Dóra. (Gyártó: Gerilla Security Kft., NFI támogatás: 16,8 millió forint)  

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester idén tölti be 90. életévét. A világhírű művész mögött kalandos életút áll, amelyet A zenén túl című alkotás mutat be, felidézve gyermekkorát, próbatételekkel teli életét, az 1956-os forradalom utáni emigrációban eltöltött évek nehézségeit. Sándor György alkotása tanulságos történet küzdelemről, önzetlenségről és hazaszeretetről, amely megmutatja, hogyan sikerült a hányatatott sorsú művésznek állhatatossága eredményeként világkarriert felépítenie. (Gyártó: TRIONfilm Productions Kft., NFI támogatás: 24,9 millió forint)

Máshogy, mint mások címmel dokumentumfilm készül a Zalaszentgyörgyi Művésztelepről Szigeti Éva rendezésében. A könnyed alkotás korábbi és friss felvételek, valamint a főszervező és a résztvevő művészek elmondása alapján ad képet a művésztelep mindennapjairól. (Gyártó: Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft., NFI támogatás: 4,3 millió forint)

Címlapkép: Scherer Péter az Apatigrisben
Forrás: NFI