A 24.hu megkeresésére az NFI így indokolta az igazgatóság megszüntetését:

A hatékonyabb feladatellátás céljával integrálta a Nemzeti Filmintézet a korábbi Forgatókönyv-fejlesztési igazgatóságot a Gyártás támogatási igazgatóságba. Valójában eddig is a Gyártás támogatási igazgatóság felügyelte a teljes támogatási folyamatot a forgatókönyv-fejlesztéstől kezdve az egyes támogatási szakaszok elszámolásáig.

További változás, hogy Fonyódi Tibor és Benkő Orsolya helyet cseréltek a fejlesztési és gyártási támogatásokról ítélő bizottságokban, tehát Fonyódi a Televíziós, Benkő Orsolya pedig a Filmszakmai Döntőbizottságban folytatja a munkát. A NFI „technikai jellegű”-nek nevezte a cserét, és indoklásában kitért arra, hogy „a mozifilm fejlesztőkkel párhuzamosan munkába állt a televíziós projektek fejlesztő csapata” is.

Logikus fejleményként értékelik, hogy mostantól már nem a korábbi fejlesztést vezető szakember hoz döntést a filmtervről, hanem olyan bizottsági tagok, akik nem folytak bele a fejlesztésbe. Csupa olyan ember, aki „magára a filmtervre tud koncentrálni a támogatási döntés meghozatalakor”.

A 24.hu emlékeztetett arra, hogy a forgatókönyv-fejlesztés, a folyamatos párbeszéd fejlesztő és a filmkészítő között, Andy Vajna korábbi filmügyi kormánybiztos szívügye volt. A Filmintézet jogelődje, a Magyar Nemzeti Filmalap idején jött létre a Forgatókönyv-fejlesztési igazgatóság.

címlapkép: Káel Csaba filmügyi kormánybiztos