A Skandináv Ház tizedik születésnapját ünnepli idén. Ebből az alkalomból november 20-24. között Skandinávia 2013 néven kortárs fesztivál lesz a fővárosban - kiállítás, könyvbemutató és koncert a város több pontján, filmvetítések pedig a Toldi moziban.

A fesztiválon például levetítik a megtörtént eseményeken alapuló Call Girlt, amely az egész Svédországot megrengető hetvenes évekbeli prostitúciós botrányt dolgozta fel. De megtekinthető a Känn ingen sorg is, ez az idei nyár nagy mozisikere volt Svédországban. A Håkan Hellström dalaira épülő játékfilm egy Pål nevű fiatalemberről szól, aki zenésznek készül, álmai megvalósításának azonban legnagyobb akadálya önmaga: mély gondolatai mindig akkor zökkentik ki, mikor a legnagyobb a tét.

Az Oslo, augusztus című film hőse egy okos, jóképű és biztos családi háttérrel rendelkező férfi, akit azonban makacsul kísértenek azok a lehetőségek, melyeket elvesztegetett, és azok az emberek, akiknek fájdalmat okozott.

A fesztiválon megtekinthető David Färdmar svéd filmrendező, forgatókönyvíró és producer két rövidfilmje is. A My Name is Love torokszorító történet egy fiatal férfiról, akinek első flörtje egy sráccal gyorsan veszélyes viszonnyá válik. A Getingdans Knut Faldbakken Maude táncol című regényéből készült filmadaptáció. A film 2011-ben a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválon megnyerte a legjobb filmadaptációnak járó közönségdíjat.

A részletes programért katt IDE.