2023 őszétől a Cinema Niche, a magyarhangya és a Corvin Mozi összefogott, hogy Magyarország egyik legnagyobb mozivásznát megtöltse máshol nem vetített, különleges, egyszer látható filmritkaságokkal. Pár hete Wong Kar-Wai remekművét, a Szerelemre hangolvát vetítették, most pedig az osztrák enfant terrible, Ulrich Seidl Sparta című filmjével folytatódik a kalandozás a kortárs filmművészet útvesztőiben.

A Sparta tavaly gyomorszájon vágta a nemzetközi filmszakmát a pedofília groteszk ábrázolásával. A Der Spiegel német bulvárlap azzal vádolta meg Seidlt, hogy manipulálja szereplőit, míg a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál lemondta a film nemzetközi premierjét, hogy aztán a rendező San Sebastianban óriási érdeklődés közepette mutassa be a tavalyi év egyik legjobban várt alkotását.

A film főszereplője Ewald (Georg Friedrich) évekkel ezelőtt Romániába költözött. Most, negyvenéves korában új életet akar kezdeni. Barátnőjét (Florentina Elena Pop) elhagyva a hátországba költözik. A környékbeli fiatal fiúkkal egy romosodó iskolát alakít át erőddé, ahol a gyerekek látszólag vidám, gondtalan életet élnek. Az ifjak felhőtlen öröme azonban hamar felkelti a falusiak gyanúját Ewalddal szemben. A férfi ebben a szorult helyzetben nem tehet mást, kénytelen szembenézni a sokkoló igazsággal.

Az osztrák rendező érzelmektől és fájdalomtól hemzsegő, félresikerült karakterének színrelépése ezzel a motívummal ellentmondásos véleményeket generált, előidézve az utóbbi évek egyik legnagyobb botrányát a szakmában. A Sparta a Rimini testvérfilmje, és Ulrich Seidl diptichonjának befejezése, amely a múlt megkerülhetetlenségéről és önmagunk megtalálásának fájdalmáról szól.

Az október 27-i vetítés este ét órakor kezdődik a Corvin mziban, a Facebook-eseményt itt találod meg.