Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók kínálatából ajánlunk olyan filmeket és sorozatokat, amikkel könyebben telik el az idő, és amelyeket mi magunk is értékes vagy igéretesen hangzó mozgóképnek tartunk. Válogatásunkban hazai és nemzetközi tartalmak, a legújabb premierek és online elérhetővé váló korábbi alkotások is feltűnnek.

Nyár a hegyen

Hol és mikor? Filmio és július 1.

Bacsó Péter korai filmjei a fiatalokról és fiataloknak szólnak és nyáron játszódnak (Nyáron egyszerű, Szerelmes biciklisták), ilyen filmje a Nyár a hegyen is. Komora (Pecsenke József) egy fiatal festő, aki barátaival, Szabó doktorral (Mensáros László) és Marival (Gyöngyössy Katalin) egy művésztelepet szeretne létrehozni egy badacsonyi kőbányánál, ezért megveszik a régi internáló tábor barakkjait. Mari egyik tanítványa meghívja a társaságot egy vitorlás kirándulásra, ahol kiderül, hogy tanítvány apja a hajdani tábor parancsnoka volt, Szabó doktor pedig a foglya.

Nagybetűkkel a szabadságért

Hol és mikor? HBO Go és július 2.

A történet 1981-ben, a Ceaușescu vezette kommunista Romániában játszódik. A diktátor a köztévét használja a propaganda terjesztésére, ám egy 16 éves tinédzser, Mugur Călinescu krétával, nagybetűvel írt grafittik formájában fejezi ki a saját és a köz véleményét a hosszú élelmiszersorok és általában a hazug rezsim ellen. A román titkosrendőrség, a Securitate megfigyeli őt, és egy terjedelmes aktát állít össze. A fiatal fiút többször is beidézik kihallgatásra, aki ezt követően rohamosan romló egészségügyi állapotba kerül, majd végül 1985-ben meghal. A megrázó eseményekből az Arany Medve-díjas Radu Jude rendező készített filmet 30 évvel a kommunizmus bukása után, emléket állítva a rendszer áldozatává váló, elfeledett, fiatal hősnek.

A holnap háborúja (The Tomorrow War)

Hol és mikor? Amazon Prime és július 2.

Chris Prattből A galaxis őrzői csinált világsztárt, de első igazi akciószerepét az Oszama Bin Ládent levadászó különítmény tagjaként kapta a Zero Dark Thirty – A Bin Láden hajszában. Az Amazon sci-fi akciófilmje mintha a kettő szintézise lenne, az ismét katonásdit játszó Pratt a jövőbe kerül, hogy speciális osztagával szembeszálljanak a világot fenyegető földönkívüliekkel. A nyári blockbusternek szánt The Tomorrow War egyike azoknak, melyek a vírus miatt kötöttek ki végül streamingen, így valószínűleg az akcióra és látványra sem lesz majd panasz.

Amíg csak lélegzel (Every Breath You Take)

Hol és mikor? HBO Go és július 2.

A nagyszerű Hideg nyomon (Gone Baby Gone) főszereplőivel újabb izgalmasnak tűnő thriller érkezik: főhőse egy pszichiáter, (Casey Affleck), akinek karrierjét kettétöri egyik női páciensének öngyilkossága. A pszichiátert ezután összehozza a sors az elhunyt bátyjával, akit gyanútlanul meghív az otthonába. De miután bemutatja neki feleségét (Michelle Monaghan), az idegen egyre jobban kezd beférkőzni a családba, az családi idill pedig darabokra hullik.

A nyolcadik éjjel

Hol és mikor? Netflix és július 2.

A koreai filmipar egyik legkiválóbb szelete a horror, aminek legújabb darabjába kostolhatunk bele a Netflixen. Az elsőfilmes Kim Tae-hyoung misztikus horrorfilmjében egy ördögűző szerzetes próbálja megállítani egy földöntúli szerzet feltámadását, aki a Földre szabadulva groteszk alakokat formál az általa megszállt emberekből, miközben több mint 2500 éve a másik felét keresi, akivel beteljesedhet és eljöhet a földi pokol.

A félelem utcája: 1994, 1978, 1666 (Fear Street Part 1-3.)

Hol és mikor? Netflix és július 2., július 9., július 16.

A Netflix egyből három egymást követő nagyjátékfilmet szentel R. L. Stine rémtörténeteinek. A Libabőr-könyvek szerzője a Feer Street című sorozatában eggyel komolyabb hangvételt üt meg, mint az annak idején a minden iskolai könyvvásáron beszerezhető ifjúsági regények esetében. Úgy tűnik, az adaptáció is közelebb áll egy tradicionális tinihorrorhoz, mint Jack Black bohóckodásához a két Libabőr-filmben. A horror-rajongók tehát örülhetnek, az eltérő korszakokban játszódó trilógia véres szórakozásnak ígérkezik, ami a Stranger Things és a slasher-zsáner klasszikusainak a nyomában jár.

Rengeteg - Mindenhol látlak

HBO Go és július 3.


A mozikat kihagyva egyből streaming platformon mutatják be Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című legújabb szerzői filmjét, mely az idei Berlinalén debütált, ahol a legjobb mellékszereplőnek járó díjat kapta a film egyik szereplője, Kizlinger Lilla. Fliegauf 2003-as filmjének folytatása a hétköznapi életünk, párkapcsolataink lázálomszerű útvesztőjébe kalauzol, ahol a szereplők életük talán legnagyobb titkát próbálják felfejteni: a másik embert. A film különösen aktuális a karantén, be- és összezártság idején, amikor addig láthatatlan feszültségek, félelmek öltenek testet.

Mi, a nép (We the People)

Hol és mikor? Netflix és július 4.

A volt amerikai elnök, Barack Obama és az ex first lady Michelle Obama nagyszabású projektje a Mi, a nép című 10 részes animációs sorozat, melyben az amerikai kormány működését, az emberi jogok és állampolgári ismeretek alapjait ismertetik meg a gyerekekkel. A projektben olyan híres művészek dalai segítik a megértést és a szórakoztatást, mint Janelle Monáe, H.E.R., Adam Lambert és Brandi Carlile.

Szerelmem, Elektra

Hol és mikor? Filmio és július 8.

Jancsó Miklós leglátványosabb filmje a kádári gulyáskommunizmus lebilincselően nyílt kritikája. Aegisztosz (Madaras József) 15 évvel ezelőtt megölte Agamemnónt és elfoglalta trónját. Hatalomra kerüléséről minden évben látványos ünnepség keretében emlékeznek meg. Az igazmondás napján mindenki szabadon elmondhatja véleményét, de a nép hallgat, csak az eszelősnek tartott Elektra (Törőcsik Mari) lázítja az embereket a zsarnok ellen. Testvére, Oresztész (Cserhalmi György) visszatérésére vár, aki majd bosszút áll apjuk gyilkosán.

Kojot

Hol és mikor? Filmio és július 8.

A Kojot hamisítatlan western, csak Magyarország földrajzi fekvéséből adódóan itt búzamezőkön pásztáz a kamera sivatag helyett. a nagyvárosi fiatal pár élete váratlan fordulatot vesz, amikor a férfi megörökli nagyapja vidéki viskóját. Házat épít a telken, csakhogy a helyi nagyvállalkozó, napjaink hűbérura az összes környékbeli telket meg akarja szerezni magának. Kostyál Márknak sikerült nagyot gurítania első nagyjátékfilmjével, amely a mellett, hogy egy megállíthatatlan ringlispílhez hasonlóan pörgeti a cselekményt és látványos verekedésekel tűzdeli meg azt, egyszerre szól az emberi jellem fejlődéséről, a generációk közötti kapcsolatokról, vagy napjaink nagy magyar valóságáról.

Közönséges horrorsztori (A Classic Horror Story)

Hol és mikor? Netflix és július 14.


A Közönséges horrorsztori már a címében megpróbálja magát sablonosnak eladni, de a trailert látva még az ismerős elemek is megbizsergetik a zsigereinket. A filmben egy csapat Dél-Olaszországban utazgató fiatal egy baleset miatt az erdőben reked, ahol egy faházat találnak menedékül, amiről viszont hamar kiderül, hogy egy szektáé. Aztán elszabadul a pokol, a fiataloknak az életükért kell küzdenie, miközben megidéződik megannyi zseniális horrorfilm a Wrong Turn-től kezdve a Ház az erdő mélyén-en át a Fehér éjszakákig.

Címlapkép: Kitzlinger Lilla a Rengeteg - Mindenhol látlak című filmben