Vranik Roland (Fekete kefe, Adás) új rendezése, Az állampolgár Észak-Európa vezető filmes seregszemléjének tavaly indított új versenyprogramjában lesz először látható, melybe mindössze hat vizionárius alkotás kapott meghívást. A filmek az Impact díjért versenyeznek, melyet a világhírű kínai képzőművész, Ai Weiwei tervezett, és a trófea mellé a győztesnek egymillió svéd korona is jár, melyet a következő alkotására fordíthat. A megrázó szerelmi- és menekülttörténet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi drámáit. A film forgatása előtt részletesen számoltunk be annak hátteréről, míg a történet szinopszisa a következő:

Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake–Baly Marcelo), aki politikai okokból menekült Magyarországra, miután a háborúban elvesztette az egész családját. Wilson már évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, és legfőbb vágya, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, csakhogy folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán. A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ági), segít neki, a tanulás közben tanárnő és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyja a férjét, a családját és a fekete férfihez költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát. Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin (Arghavan Shekari), a fiatal, perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja a gyönyörű lányt, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

Vranik Roland 2005-ben a Filmszemle fődíját nyerte el Fekete kefe című munkájával, míg második nagyjátékfilmje, az Adás (2009) nagy sikerrel szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon. (Legutóbb a hazai sci-fikről szóló válogatásunkban írtunk róla.) Az állampolgár forgatókönyvét a rendező mellett Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion), az SzFE tanára írta. A film a Nemzeti Filmalap támogatásával a Popfilm gyártásában készült, a magyarországi bemutató 2017. január végén lesz a Mozinet forgalmazásában.

A 27. Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválon számos világhírű filmes vesz részt, köztük Francis Ford Coppola, Ken Loach és Francois Ozon. A fesztivál meglepő és újszerű műfaji filmeket felvonultató Twilight Zone válogatásban Till Attila Tiszta szívvel című akcióvígjátékát vetítik.

Bővebb információ a fesztiválról: http://www.stockholmfilmfestival.se

(Forrás: Nemzeti Filmalap)