Kollarik Tamás közölte: a honlap nemcsak az odaítélt pályázati források felhasználásának átláthatóvá tételére, nyomon követésére szolgál majd. Egy-egy alkotás oldala azt követően is megmarad, hogy a film elkészült, így a nézők számára is tájékoztatást ad.

macenatura2 500


A Magyar Média Mecenatúra keretében idén összesen 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre a tévében sugározható műsorok támogatására, ebből a televízióban sugározható műsorok támogatására 1,3 milliárd forint szánható. Újdonságként említette, hogy szeptembertől már az internetes felületen megjelenő filmek támogatására is mód van.

Vitézy László rendező, a pályázatokat elbíráló bizottság elnöke elmondta, hogy az elmúlt másfél évben, a pályáztatás megújítását követően mintegy száz film készítését sikerült elindítani, amelyek közül hetvenhetet már forgatnak az alkotók. További huszonötről még idén döntés születhet. Hangsúlyozta: a változtatás egyik fő eleme, hogy a mecenatúra a televízióban sugározható filmek támogatása felé fordult, hiszen a közönség legnagyobb része itt találkozik az alkotásokkal.  

macenatura4 500

Vitézy László


Néder Sarolta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatási vezérigazgató-helyettese a pályázat elbírálásának folyamatát ismertette, míg az MTVA támogatási területén dolgozó Veress Inez az ad hoc pályázatok megújításához várta a szakma képviselőinek véleményét. A kialakítandó terület magyar vagy európai vonatkozású események forgatására nyújt gyors támogatást a dokumentumfilmeseknek. Keretösszege 20 millió forint, egy jelentkező legfeljebb 1,5 millió forintos forráshoz juthat, ami – mint mondta – mintegy ötnapos forgatási költséget fedez.

Gazsó L. Ferenc, az MTVA tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettese elmozdulásnak értékelte, hogy a szektor különböző szereplői, akiket a média gyakran mesterségesen állít szembe egymással, együtt vitathatják meg a támogatás kérdését. Beszámolt arról, hogy a közszolgálati csatornákon kisebbségi és vallási műsorok is helyet kapnak, valamint már színházi közvetítések is egyre gyakrabban láthatók.

macenatura3 500

Kollarik Tamás


A név kötelez – kezdte hozzászólását Medveczky Balázs, a Magyar Televízió Zrt. vezérigazgatója, utalva arra, hogy a tévé igyekszik folyamatosan műsoron tartani a magyar gyártású animációs és ismeretterjesztő műsorokat. Mint mondta, részt vesz a bírálóbizottság munkájában, és reményét fejezte ki, hogy az elkészült alkotásokat bemutatva továbbra is értékes alternatívát nyújthat az M1 vagy az M2 a nézőknek.  

Dobos Menyhért, a Duna Televízió Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a csatornákon késő délután helyet kapott dokumentumfilmek jelentős számú nézőt ültetnek a képernyő elé. Hangsúlyozta: a Magyar Média Mecenatúra pályázatainak kiírásakor érvényesültek a televízió igényei.

macenatura5 500


A tanácskozáson a kereskedelmi televíziók vezetői - többek között a TV2, az RTL Klub vagy a Spektrum Televízió képviselői - azt fogalmazták meg, hogy műsorstruktúrájukba nehezen illeszthetők be az egyszeri produkciók, számukra a sorozatként gyártott alkotások lennének bemutathatóak. Simon Zsolt (TV2) konzultációs vagy koprodukciós lehetőséget kért a pályáztatás során, míg a kisebb csatornák képviselői, például a Life Networköt is működtető Origo Zrt. programigazgatója, Pálmai L. Ákos azt kifogásolta, hogy szándékuk ellenére nem tudnak műsort vásárolni a közszolgálati médiától.

(forrás: MTI)