A Friss Hús filmfesztivál számára a legnagyobb érték a tehetség és alkotói erő párosa, a legnagyobb ellenség pedig a belterjesség és a tudatlanság kettőse – ez hajt minket abban, hogy évről évre gazdagabb szakmai programsorozatot állítsunk össze, amelyben az AI és a food styling is elfér, a lényeg, hogy releváns legyen a közönségünknek – hosszú távon pedig a kreatív filmkészítésnek” – mondta el Deák Dániel, a Friss Hús alapítója és fesztiváligazgatója.

Május 30-án kezdődik és június 5-ig tart a 12. Friss Hús: a szervezők a legjobb magyar és nemzetközi rövidfilmek mellett inspiráló szakmai programokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal és workshopokkal is készülnek. A fesztiválozók rangos hazai és külföldi szakembereket és alkotókat megszólaltató eseményeken ismerkedhetnek meg a filmszakma számos területének titkaival.

A fiatal filmesek új projektjeik bemutatására kapnak lehetőséget Magyarország egyetlen rövidfilmes pitchfórumán, a Friss Pitchen. A Friss Csillagok, Gellért Dorottya és Ionescu Raul a filmszínészi pálya kihívásairól és szépségeiről mesélnek. Szakértők elemzik a rövidfilmek és egész estés filmek dramaturgiája közötti különbségeket. Megtudhatjuk, milyen a jó filmzene, mi a különbség a rövidfilmek és az egész estés filmek dramaturgiai felépítése között, emellett az is kiderül, hogy mit csinál a food stylist, és hogyan használható a film a tudománykommunikációra.

Az utca másik vége

A filmek elő- és utóélete is szóba kerül: az európai pályázati rendszereket sikeres projektekkel pályázó alkotók elemzik, a fesztiváloztatással kapcsolatos tippeket és információkat felvonultató beszélgetésen pedig nemzetközi szakemberek osztják meg tapasztalataikat. A régi filmek rajongói ezúttal rövid klasszikusokkal ismerkedhetnek meg, és a vetítés után meg is beszélhetik a látottakat. A pályakezdő filmkészítők karriertippeket kaphatnak telekommunikációs marketingvezetőtől. A Puskin mozi felső emeletén kiépített VR-szobában lenyűgöző virtuálisvalóság-tartalmakkal várják a fesztiválozókat, a versenyprogramban bemutatott magyar premierek alkotói pedig egy kávé mellett várják kötetlen beszélgetésre a közönséget.

A Friss Hús programjaira május 16-án kezdődik a jegyértékesítés.

 

A programok teljes listája:

Süt, főz, forraszt – a food stylist

A pavlovi reflex előidézésének vitathatatlan nagymesterei a food stylistok, akik a fotózásokon és forgatásokon felelnek azért, hogy az ételek a lehető legkívánatosabban nézzenek ki a kamera előtt. A szakmai rejtelmeibe enged betekintést Csíki Sándor hivatásos food stylist – egy lebilincselő bemutatóval megfűszerezve.

2024. május 30. csütörtök, 18.00

Friss Pitch

Magyarország egyetlen rövidfilmes pitchfórumának célja, hogy lehetőséget teremtsen fiatal filmes alkotóknak előkészületben lévő projektjeik prezentálására és azok megvitatására. A nyilvános pitchfórumon a beérkezett pályázatok közül tíz projektet mutathatnak be az alkotók (rendezők/forgatókönyvírók/producerek). A legjobb filmterv a fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat kapja, amely pénzjutalommal jár, a zsűri pedig további díjazásban részesítheti a terveket.

2024. május 31. péntek, 14.00

Röviden – tömören?

Szelestey Bianka Pragma című rövidfilmjének shot-by-shot elemzése dr. Kovács András Bálinttal. Hogyan építkezik a rövidfilm dramaturgiája? Hogyan kerüljük el a csapdát, hogy a rövidfilm egy összetömörített nagyjátékfilm legyen? Mitől lehet egy kisfilm története emlékezetes? Egyáltalán: mi a történet és mi a cselekmény, lehet-e konfliktus és karakterváltozás nélkül is értelmezhető egy rövidfilm dramaturgiája? Többek között ezekre is keresik majd a választ a Friss Hús gyakorlati filmelemzés óráján, ahol az érdeklődők A Pragma elemzésén keresztül ismerhetik meg a rövidfilm narratív szerkezetének felépítését.

2024. június 1. szombat, 15.00

Long Story Short

Miben különbözik egy narratív kisjátékfilm dramaturgiája az egészestés filmétől? Lehet-e lebilincselő történetet mesélni különösebb konfliktus és karakterváltozás nélkül? Egyáltalán: mitől rövid a rövid, azon túl, hogy rövid? Erre ad választ dr. Kovács András Bálint, Tóth Barnabás és Grosan Cristina a közönségnek.

2024. június 1. szombat, 17.00

Klasszikus Film Sprint

A Friss Hús nem csak a jelen és a jövő filmjeivel foglalkozik: a fesztivál egyik fontos küldetése, hogy a rövidfilm múltbéli klasszikusait felszínre hozzák, és a jövő filmes generációi számára láthatóvá és érthetővé tegyék. Idén – együttműködésben a Nemzeti Filmintézettel – a Klasszikus Film Maraton rövid verziójával jelentkeznek; a Klasszikus Film Sprint a Balázs Béla Stúdió avantgárd képi és zenei világú munkáiból mutat be különleges darabokat. A filmek alkotói később példaértékű karriert futottak be – nem kizárólag a filmművészet területén. A vetítés beszélgetés követi.

Vetítés: 2024. június 1. szombat, 16.00
Beszélgetés: 2024. június 1. szombat, 18.00

Signed, Sealed, Delivered – a rövidfilmek életciklusa

Elkészült a filmünk. De ki fogja megnézni? Annak érdekében, hogy minél többekhez eljusson az alkotás, amelynek megvalósítására hatalmas energiákat öltünk, hangsúlyt kell fektetni a film csomagolására és fesztiválstratégiájára – más forgalmazási ablakok híján pedig a rövidfilmekre ez hatványozottan igaz. A Friss Hús marketingorientált beszélgetésre invitálja a forgalmazókat, hogy minél több hazai filmkészítő szerezhessen ismereteket a rövidfilm-forgalmazói ügynökségek működéséről.

2024. június 2. vasárnap, 16.00

Hogyan legyek filmszínész?

Beszélgetés a Friss Hús idei csillagaival, Ionescu Raullal és Gellért Dorottyával, valamint Bartsch Kata színésznő-casting directorral a színészi pályakezdésről itthon, a lehetőségekről, a pálya (kezdeti) nehézségeiről, szépségeiről és kihívásairól.

2024. június 2. vasárnap, 17.00

Science Stories

A tudománykommunikációt fókuszba helyező beszélgetés keretében feltérképezik az animáció lehetséges szerepét és irányait a tudományos élet eredményeinek közvetítésében a szélesebb közönség felé, valamint a vizuális kultúra kortárs nyelvét és trendjeit, amiben az animációnak mint eszköznek jelentősen megnőtt a szerepe az utóbbi évek során, az AI előretöréséről nem is beszélve.

2024. június 2. vasárnap, 17.00

Ki a tudományos kommunikátor?

A tudományos kommunikáció dinamikusan változik a digitális világ fejlődésével. A tudósok új módszereket alkalmaznak és követik a trendeket, hogy kutatásukat minél érthetőbben közvetítsék a világ felé. A vizualizáció és dizájn egyre nagyobb szerepet kap a tudományok online terjesztésében. Ebben a folyamatban elengedhetetlen a kölcsönös figyelem és egymás szakmai értékeinek a megértése. „Szerepcserés” workshop ennek szemléltetésére, ahol a művészek, kutatók és újságírók egymás bőrébe bújva gyakorolják a döntéshozatalt.

2024. június 2. vasárnap, 13.30

Mindenki egyért – a közösségi finanszírozás lehetőségei

A nemzetközi trendekhez hasonlóan az utóbbi években Magyarországon is egyre elterjedtebbé válik a crowdfunding útján, azaz közösségi finanszírozással létrejövő kulturális tartalom. A beszélgetés célja, hogy a filmesek számára a crowdfundingot nemcsak mint támogatási formát, hanem mint marketingeszközt is bemutassák.

2024. június 3. hétfő, 17.00

Mikor lesz Oscar-jelölt rövid doksink?

A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületével (MADOKE) közös szervezésben létrejövő beszélgetésen arra keressük a választ, hogy vajon mi választ el minket attól, hogy Oscar-díj közelébe kerüljön egy magyar rövid dokumentumfilm. És egyáltalán: miért nem készül több doksi a rövid műfajban?!

2024. június 3. hétfő, 18.00

Filmzene-tudatosság workshop

Az interaktív foglalkozás célja, hogy segítse a filmkészítők zenei és hangi koncepcióinak tudatosabb kialakítását. A résztvevők inspiráló gyakorlatokon keresztül fedezhetik fel a zenei karakterfejlesztés lehetőségeit, a történetmesélést segítő hangi dramaturgiát, miközben praktikus szempontokat és szókészletet kapnak a zenei instruáláshoz, a rendező-zeneszerző kommunikációhoz.

2024. június 3. hétfő, 13:00

VR szoba

A virtuális felhasználói élmények térhódításából a filmfesztiválok sem maradhatnak ki – bár egyelőre Magyarországon még kevésbé elterjedtek a VR-XR tartalmak, ám a 2024-es Friss Hús felzárkózik a nemzetközi trendekhez, és szakértők segítségével – együttműködésben a MOME-val – a Puskin felső emeletén kiépítenek egy VR-szobát, ahol az ehhez szükséges felszereléssel kiegészülve vezetik be az érdeklődőket a virtuális valóság filmes szempontból is kiemelkedő tartalmaiba.

2024. június 4. kedd és június 5. szerda, 13.00

Hogyan pályázz sikeresen?

A Kreatív Európa MEDIA ágának pályázatain évről évre több tucatnyi magyar filmes cég nyer támogatást a legkülönfélébb területeken; forgalmazók, gyártócégek, filmfesztiválok, sőt szoftverfejlesztők is igénybe veszik az Európai Unió támogatását terveik megvalósításához. A magyar Kreatív Európa Iroda egy kiadványban gyűjtötte össze a MEDIA ághoz sikeresen pályázók történeteit, a kötet a Friss Húson egy beszélgetés keretében mutatkozik be. Az eseményen személyesen is meg lehet ismerkedni a pályázókkal, illetve a pályázni készülők kifaggathatják őket és a Kreatív Európa Iroda munkatársait a sikeres jelentkezés trükkjeiről, valamint az esetleges buktatókról.

2024. június 4. kedd, 17.00

A Marsra menjek, hogy filmezhessek?

Márkaépítés és filmes karrierlehetőségek – túl a reklámfilmen. Van élet a pályázaton túl? A filmes kreatív tervek megvalósítása egyre nagyobb kihívást jelent rendezőknek, producereknek egyaránt. Aki filmet akar készíteni, annak új utakat kell felfedeznie, ennek egyik módja a márkákkal való együttműködés, a kreatív filmtervek bekapcsolása a kommunikációs stratégiákba. Izgalmas hazai példa erre a Marsra magyar! című websorozat, amelynek koncepciójáról és kulisszatitkairól Pusztai Ferenc producer (A nyomozó, Utóélet, Lajkó – cigány az űrben) és Szabó Béla, a Magyar Telekom BrandComms Directora beszélget.

2024. június 4. kedd, 15.15

Director’s Club

A fesztivál alatt a Puskin kávézójában délutánonként a versenyblokkok előtt az előző napi premierek alkotóival kötetlenül lehet beszélgetni filmjeikről és a filmjeikben érintett témákról.

A szakmai programok helyszíne a Puskin mozi termei és kávézója.