A Kis Hatalmasok három díjat kapott az olasz fővárosban megrendezett Rome Prisma Independent Film Awardson – adta hírül a Pécs Aktuál. Köles Ferenc a Legjobb férfi főszereplő, Gazsó György a Legjobb férfi mellékszereplő, míg Kapusi Krisztián a Legjobb vágás díját nyerte meg.

Karácsony Péter kisjátékfilmje egy vidéki vadászházban játszódik, szereplői a helyi polgármester számára kínos vadászbalesetet próbálnak elsimítani. A főszerepekben Trill Zsolt, Köles Ferenc, Gazsó György, Keresztes Tamás és Szabó Dániel láthatók.

A rendező elmondta a Filmhunak: „Nagyon büszke vagyok Köles Ferire, Gazsó Gyurira és Kapusi Krisztiánra a díjak miatt, valamint Honfi Bogira, a film jelmeztervezőjére, akit szintén jelöltek a Legjobb Jelmez kategóriában. De amikor díjat kapunk, az egész stábra nagyon büszke tudok lenni. A forgatáson nagyon jó hangulat volt. Úgy gondolom, mindenki élvezte a munkafolyamatot. Rengeteget nevettünk, de nem a felvételek alatt.”

Karácsony Péter rendező

Kiemelte a díjazott vágó munkáját is: „Kapusi Krisztiánnal minden az egri Eszterházy Károly Főiskolán kezdődött 14 évvel ezelőtt. Azóta ő az állandó vágója filmjeinknek. Óriási tehetsége van a digitális effektekhez is, ami azért nagy segítség, mert azt érzem, ha ő mellettem áll, akkor kicsit nagyobbat tudok álmodni.

Kapusi Krisztián vágó így nyilatkozott: „Szeretünk együtt dolgozni, nagyon jól kiegészítjük egymást. Peti azon kevés rendezők egyike, aki tényleg kihasználja a vágója hozzáértését, és támaszkodik rá, ezért nagyon hálás vagyok. (…) A Kis Hatalmasokon dolgozni mind vágás, mind utómunka, mind grafikai tervezés szempontjából új kihívást és élményt jelentett.”

A rendező elmondása szerint A Kis Hatalmasok trilógiát képez Karácsony két korábbi, szintén a vidéki magyar valóságban játszódó Lesen és a Vasárnapi emberrablás című kisjátékfilmjével, amelyek ugyanakkor „külön-külön is értelmezhetőek és egyenként is kerek történetet mesélnek el.” A kisfilmről írt lelkes mini-kritikánkat itt találod.

Karácsony Péter A Kis Hatalmasok forgatásán

A 2023-as Friss Húson debütált A Kis Hatalmasok már eddig is szép számmal gyűjtött elismeréseket, itthon a debreceni Malter fesztiválon III. helyezést, a veszprémi Pannonfíling mozgóképes találkozón II. helyezést ért el, utóbbin a közönségdíját is megnyerte. A 68. Országos Függetlenfilm Fesztiválon a legjobb filmszatíra díját kapta meg. 

A chicagói Big Shoulders International Student Film Festival legjobb nemzetközi filmjének díját hozta el. Karácsonyék előzetesen azt gondolták, a kisfilmet csak itthon fogják érteni, a humora csak a magyar közönség számára lesz értelmezhető. Erre azonban rácáfolt a chicagói közönség, nevetéstől volt hangos a moziterem, ott kacagtak, ahol kellett, és a Q&A során az is kiderült, mindent értettek a magyar vidéki közegben játszódó, vérbő politikai szatírából.  

A zsűri azt is mondta, hogy szerintük ez volt a mezőny legamerikaibb filmje, úgyhogy a versenyprogramban zömében amerikai filmek szerepeltek. Nekem ez nagy dicséretnek számított” – fogalmazott a rendező a díj kapcsán, amit a film egyik eddigi legfontosabb elismerésének tart. A kisfilm legközelebb a tokiói LIFT-OFF Filmfesztiválon és a Mediawave-en száll versenybe.

Keresztes Tamás Köles Ferenc Karácsony Péter A Kis Hatalmasok forgatásán

A rendező jelenleg az Inkubátor Programban versenyző első nagyjátékfilmjének forgatókönyvén dolgozik. "Egy igazán vad és szórakoztató filmet álmodtam meg" - mondta el Az utolsó vonatrablásról, amely egy karácsonyi hangulatú eastern, egyben sötét humorú vígjáték és dráma. „A film központjában az 1868-as magyarországi vonatrablási kísérlet áll, melyet a kalandfilm, western és a vígjáték műfajában mesélnénk el, több szálon futó cselekménnyel. Ezen a decemberi vonatúton, a Szegedi Gyorson az akkori világ különböző társadalmi rétegéiből jelennek meg szereplők. Például úri kisasszonyok, betyárok, lecsúszott dzsentrik, szélhámosok, földönfutók, Afrikából hazatérő vadászok és grófok.” Producere és gyártásvezetője Krucsai András.

Hatalmas vállalásnak tűnhet, de szerintem már most rengeteg költséghatékony, kreatív megoldást találtunk ki a film megvalósítására. Nem beszélve a sok kaszkadőrről, színészről és az állandó stábtagokról, akik már most mellém és a projekt mellé álltak. Csak hogy párat említsek: Trill Zsolt, Köles Ferenc, Krisztik Csaba, Gazsó György, Szabó Dániel, Pallag Márton, Bán Bálint, Megyeri Blaise és Nagy Zsolt” – mondta reménybeli elsőfilmje kapcsán a rendező.

Látványterv Az utolsó vonatrabláshoz 

Karácsony emellett két további kisfilm forgatókönyvét is csiszolgatja. A Kicsit elcsúsztamot Köles Ferenc főszereplésével, és Szy Marcell producerrel tervezi megvalósítani, akivel közösen keresik a finanszírozókat. A kisfilm „egy elvált férfi történetét meséli el, aki el szeretne jutni a kislánya születésnapjára és közben exfeleségét is megpróbálná visszahódítani, de pár rég nem látott falubéli cimbora behívja a presszóba egy-két korsó sörre." Ha tehetné, már holnap nekikezdene a forgatásnak Karácsony.

Másik filmtervének címe Menekülés Hentes Oszkár börtönéből és a félbehagyott dolgok szelleme. „Ez az ötlet nagyon közel áll a szívemhez és már több éve fejlesztegetem. Ez egy felkavaró történet két gyerekről, egy félárva testvérpárról, akik halott édesapjuk versenyautójával próbálnak megszökni egy tanyáról, alkoholista anyjuk és kizsákmányoló, aljas mostohaapjuk szorításából.

Címlapkép: A Kis Hatalmasok werkfotó