Június 10-én, 16 órától a veszprémi Hangvillában Bernd Buderrel, a Film­Festival Cottbus programigazgatója járja körbe a közép-európai mozi covid utáni helyzetét. A kérdések, amelyekre válaszokat keres: hogyan pozícionálja magát a kelet-közép-eu­rópai filmművészet a világjárvány és a háború tükrében? Milyen témák érdeklik ma a régió rendezőit? Milyen a viszony a multiplexek és a művészmozik, a szerzői filmek és a blockbusterek között?

Versenyre tud-e kelni a magyar egyetemi képzés az európai társegyetemekkel? Miben rejlik a hazai intézmények vonzereje a külföldi hallgatók számára? Mire van szükség: elitképzésre vagy a piaci igények kiszolgálására? Az Iskolapadból a kreatív iparba című beszélgetés során a négy meghatározó hazai egyetem képviselői ezeket a kérdéseket vitatják meg a Hangvillában, június 10-én 17:30-tól. A tervezett résztvevők: Fülöp József (MOME), Kiss Melinda (METU), Pálos György (ELTE) és Vecsernyés János (SZFE).

Papp Gábor Zsigmond is részt vesz a dokumentumfilmes fórumon /a képen: Papp és Bereményi Géza /fotó: Kováts Zsófi/

Június 11-én 16 órától a hazai stúdiófejlesztések kerülnek terítékre a Hangvillában. A stúdiók jelenlegi kihasznált­ságáról és a jövőbeli célokról a tervek szerint Káel Csaba filmügyi kormánybiz­tos, Kondor Anna, az Astra Filmpark beruházási stratégiai tanács­adója és Taba Miklós, a Filmiroda igazgatója beszélgetnek.

A stúdiófejlesztésekről szólva a szervizipar helyzetének elemzése sem maradhat el. A szervizipar és a hazai filmgyártás közötti átjárhatóságról, a két terület egymásra való ha­tásáról a tervek szerint Balika Gergő, a Midatlantic Films producere, Pesti Ákos, az NFI gyártási igazgatója és Tarr Erika line-producer beszélgetnek június 11-én 17:30-tól a Hangvillában.

A Dívák rendezője, Kőrösi Máté is részt vesz a dokumentumfilmes fórumon

A tavalyi Mozgókép Fesztiválhoz hasonlóan a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete idén is fórumot biztosít a legizgalmasabb szakmai és etikai kérdések megvitatásához. A téma: valóságos-e egy dokumentumfilm szereplője? Talán kevésbé köztudott, hogy a dokumentumfilm esetében is van előre megírt forgatókönyv, és sok múlik a rendező látásmódján is, vagyis azon, miként mutatja be a szereplőket. A június 11-én 15:30-kor kezdődő kerekasztal beszélgetésen a veszprémi Expresszóban a résztvevők a rendezői felelősségvállalásról, a hitelességről és a szub­jektivitásról cserélnek eszmét. A tervezett résztvevők: Kőrösi Máté, a Dívák rendező, Lajos Tamás, a Katinka producere, Oláh Kata, a Digitális nomádom rendezője és Papp Gábor Zsigmond, a Bereményi kalapja rendezője.

Visszatér a FILMRE VELE! című program is, amelyben fiatal filmesek krimiket ajánlanak megfilmesítésre a FILMIO Fröccsteraszon június 10-én, pénteken 15 órától. Idén öt magyar bűnügyi történet és öt forgatókönyv-fejlesztő verseng, szak­szóval pitch-csel, a tét: az NFI első körös fejlesztési támogatása. A résztvevők Bodzsár Márk, Goldberg Emília, Maruszki Balázs, Szőcs Petra és Szélesi Sándor, a választott regények pedig az Örvényben (Kondor Vilmos), Szindbád a detektív (Csabai László), Keselyű – a Babits gyilkosságok (N. Nagy Zoltán), A sellő titka (Cserháti Éva) és A szürke galamb (Tar Sándor).