Maja (Rainer-Micsinyei Nóra) azt érzi, lassan végre ott tart, ahol harminc évesen illene. Feladja a szabadúszást egy állandó állásért, és barátjával (Bányai Kelemen Barna) végre kiköltöznek az egyetem óta másokkal bérelt lakásból. Az este azonban nem várt fordulatot vesz: kiderül, hogy a rég nem látott ROKON (Lőrinc Katalin) nem az igazak álmát alussza a konyhaasztalra bicsaklott fejjel, hanem meghalt. Amikor még az anyja (Hernádi Judit) is lerázza, Maja kénytelen egyedül intézkedni.

A halottszállítókra várva megérkezik gyerekkori barátnője. Sára (Huzella Júlia) alig várja, hogy összemérjék, ki hol tart az életben. Telnek az órák, és az egyszerű eljárás egy végeláthatatlan, bürokratikus folyamatba torkollik. Az éjszaka folyamán Maja kezd szembesülni a mélyen eltemetett problémáival. Hiába csordogál biztonságosan, felnőttesen az élete, a boldogsága érdekében muszáj kockáztatnia. Még akkor is, ha fejest kell ugrania az ismeretlenbe. Most először.

„Ez a film a mostani harmincasoknak és a szüleiknek szól. A kapunyitási pánik egy valós állapot, a megfelelési kényszer és az összehasonlítás mások sikereivel nagy terhet raknak az ember vállára. Mi nem akarjuk megfejteni a mátrixot, nincs is rá egy mindenkinek megfelelő megoldásunk, azonban a vásznon viszontlátni azt, amiben élünk, ez elindíthat egy beszélgetést azokkal, akik hasonlóan érzik magukat” – részletezte szándékait Grosan Cristina rendező.

Grosan Cristina és Hernádi Judit a film forgatásán / fotó: Laokoon Filmgroup

Azt éreztem, hogy nincs olyan magyar film, ami arról a problémáról, vagy életérzésről szólna, amiben én is benne voltam és még sokan körülöttem. Ennek a kitolódott gyerekkornak, bizonytalan felnőttkornak pedig rengeteg humoros pillanata is van, amit mi meg akarunk mutatni” – tette hozz a film főszereplője és társszerzője, Rainer-Micsinyei Nóra

Hernádi Judit így fogalmazott: „Az az elvárás, hogy a gyerekek nőjenek fel. De vajon a szüleiknek ez sikerült? Szerintem többségében nem. Gyakorló anyaként néha azt éreztem, hogy csak problémáról problémára halad az életünk. Pedig az egész, kellő távolságból nézve persze, baromi jó volt, bár valljuk be, sokszor elég durva.

2021-ben olyan világot élünk, amikor egyre több társadalmi konvenció találja magát a kukában. A tanulmányok elvégzése – jó munkahely megtalálása – családalapítás egy jónak gondolt partnerrel már nem feltétlen követendő életpályamodell minden fiatal számára. Ma már sokan merünk igazán nagy kockázatot vállalni azért, hogy megtaláljuk a saját boldogságunkat. A legjobb dolgokon bőgni kell erről a döntésről szól” – mondta el Stalter Judit producer.

Grosan Cristina és Rainer-Micsinyei Nóra a film forgatásán / fotó: Laokoon Filmgroup

Grosan Cristina erdélyi filmrendező, akinek a kisfilmjei számos nemzetközi fesztiválon szerepeltek, a Vakáció a tengerparton című díjnyertes kisfilmjét az interneten eddig több mint egymillióan nézték meg. A legjobb dolgokon bőgni kell az első nagyjátékfilmje, amit közösen írt a film főszerepét is alakító Rainer-Micsinyei Nórával. Idén nyáron nemzetközi stábbal, Csehországban forgatja második nagyjátékfilmjét, Hétköznapi kudarcok munkacímmel, ami cseh-magyar-olasz-szlovák koprodukcióban készül, magyar részről Stalter Judit (Laokoon Filmgroup) producer vezeti.
 
A legjobb dolgokon bőgni kell a 2018-as Inkubátor Program egyik nyertese volt, a film a Laokoon Filmgroup gyártásában, a Nemzeti Filmintézet főtámogatásával készült el.

címlapfotó: Hernádi Judit és Rainer-Micsinyei Nóra / forás: Laokoon Filmgroup