A fiatal animációsok fesztiválján a hagyományokhoz híven diák-, vizsga-, diploma-, első- és gyerekfilmek versenyeznek, a generációk közötti párbeszéd és tudásátadás erősítéseként pedig idén egy új kategóriát is létrehoztak a szervezők: a Primanima Masters azokra az alkotóra fókuszál, akik a fesztivál korábbi kiadásain mutatkoztak be és azóta is nagyszerű filmeket készítenek.

A rövidfilmek mellett idén is lesznek egész estés animációk a fesztivál programjában, melyeket a tinédzser, illetve felnőtt korosztálynak szánnak a szervezők. A lett Signe Baumane a Kövek a zsebemben után második nagyjátékfilmjével tér vissza a Primanimára. Az annecy-i fesztiválon a zsűri különdíjával jutalmazott My Love Affair With Marriage főhőse Zelma, aki kiskorától azt tanulta, hogy a szerelem minden problémáját megoldja, ha közben a társadalom elvárásai szerint él. Felnőttként viszont rájön, hogy valami mégsem stimmel ezzel: minél inkább megpróbál megfelelni az elvárásoknak, a teste annál inkább ellenáll. Baumane a saját családja nőtagjainak története után most a nőkkel szembeni társadalmi és nemi elvárásokat kérdőjelezi meg, merítve abból a saját élményeiből.

Tomasz Wolski a zágrábi Animafest-en nagydíjat elhozó 1970 című dokumentumfilmje a címadó évben, Lengyelországban szervezett tüntetéseket dolgozza fel, melyek az elnyomó hatalom ellen irányultak. Az ország történelmének egyik legbrutálisabb időszaka volt ez, a tüntetésekre a kommunista vezetés válságstáb létrehozásával reagált, majd a milícia erőszakos közbelépése következett. A film nagyrészt archív felvételekkel tárja a nézők elé a hatalmi mechanizmusok működését, a döntéshozók félelmét, zavarodottságát és brutalitását, a lázadás történetét pedig a zsarnok hatalom szemszögéből mutatja be, a köztük lévő telefonhívásokat bábanimációval keltve életre. Az animációs technikát illusztrációra használó Wolski dokumentumfilmje napjaink enyomó rendszereinek manipulatív eszközeire is rezonál.

Florence Miailhe első egész estés alkotása a Cézár-díjra jelölt The Crossing című festményanimáció, melyben egy kelet-európai családot kényszerítenek menekülésre. A két idősebb gyerek, Kyona és Adriel már az elején elszakadnak a szüleiktől, így egyedül kell szembenézniük a száműzetés megpróbáltatásaival. Útjuk során gyermekből kamasszá serdülnek, miközben menedéket és békét keresnek, és a reményt, hogy megtalálják a családjukat. A bátor testvérpárnak hihetetlen kihívásokkal megküzdve, üldözöttként kell átszelnie a háború sújtotta európai kontinenst, hogy végül egy új világban ismét szabadok lehessenek. A rendező ebben a vibráló látványvilágú festményanimációban saját nagymamájának történetén keresztül nyújt bepillantást a bevándorlói lét fizikai és lelki megpróbáltatásaiba.

Az október 5. és 8. között tartott Primanima programjai a budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban, a BABtérben és további helyszíneken láthatók. A filmvetítések mellett ismét lesznek workshopok, szakmai programok, előadások, mesterkurzusok és bulik. A 10. Primanima részletes programja hamarosan elérhető a honlapon.

Forrás: Primanima / Címlapkép: The Crossing