Már előrendelhető a Fehérlófia különleges Blu-ray kiadása, amit az Eureka Entertainment dob piacra Angliában. Jankovics Marcell animációja első magyar filmként kerül be a Masters of Cinema sorozatba. Rangos társaságról van szó,  többek között John Ford, Sergio Leone, Buster Keaton, John Hudson, Fritz Lang és Billy Wilder filmjei alkotják.

A kiadvány a tavaly elhunyt rendező felügyeletével, az NFI - Nemzeti Filmarchívum által 4K minőségben felújított Fehérlófiát tartalmazza. Az első 2000 példányához limitált kiadású tok készül. Külön öröm, hogy a filmet nyugodtan előrendelhetik a magyar rajongók is, mivel a B-régiós lemezt a hazai lejátszók tudják kezelni.  

A kiadvány extrái hasonlítanak az Arbelos által tavaly megjelentetett, pompás amerikai Blu-ray kiadásához (részletesen itt írtunk róla). Teljes egészében felkerül rá hazánk és Jankovics legelső egész estés animációja, a János vitéz, valamint a Sisyphus, a Küzdők és az Álmok szárnyán című kisfilmek. Megtalálható rajta két beszélgetés a rendezővel, egy 1973-ban rögzített werkfilm, valamint jár hozzá egy gyűjtői füzetecske, ami Rich Johnson filmkritikus esszéjét tartalmazza.

A Fehérlófia november 14-én jelenik meg Angliában, az Eureka Entertaiment oldalán lehet előrendelni.

Amit nem tudtál a Fehérlófiáról

1981. október 22-én mutatták be a hazai mozik Jankovics Marcell második nagyjátékfilmjét, a Fehérlófiát. A közel félmilliós nézőszám akkoriban nem számított soknak, inkább külföldön értékelték nagyra a filmet, 1984-ben be is választották az 50 legjobb animációs alkotás közé. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet róla.

Forrás: Eureka Entertainment