Az idei fesztivál nemzetközi szakmai zsűrije – Ducki Tomek lengyel-magyar animációs rendező, Kreet Paljas, a budapesti Anilogue programigazgatója és Pálos György filmrendező, producer, tanár – a Primanima Nagydíját Hegyi Olivér Take Me Please című diplomafilmjének adta, melyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció mesterszakán készített.

A film egy párkapcsolat széthullásának utórezgéseit mutatja be egyszerre humoros és maróan fájó, átélhető módon, a rendező saját, eltorzított hangjának tolmácsolásában. A MOME Anim arcai sorozatunk részeként még áprilisban beszélgettünk a rendezővel. Hegyi Olivért a 6. Friss Húson is a legjobb animációs kisfilm díjával jutalmazták.

Hegyi Olivér a díjátadón / Forrás: Primanima

A legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat szintén egy MOME-diplomafilm nyerte: Varga Tímea Még nem című animációjában az alkotó a szuverén vizuális világába invitálja a nézőt, melyben egy magára hagyott kisfiú szemszögéből világít rá azokra a kínzó kérdésekre, amelyre sok egyedülálló szülő kényszerül. A MOME sorozatunk részeként Varga Tímeával is beszélgettünk a különleges diplomafilmjéről.

A George Pal-díjat, melyet az NMHH Médiatanácsa 500 ezer forinttal támogatott, hatodszorra nyerte női alkotó: a korábbi években Tóth Luca (Superbia), Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála (Limbo-Limbo Travel), Bucsi Réka (Symphony no. 42), Horváth-Molnár Panna (Dipendenza), valamint Wunder Judit (Kötelék) kapta az elismerést.

Varga Tímea: Még nem

A Legjobb elsőfilm Martina Scarpelli Tojás (Egg) című animációja lett, mely egy tojás elfogyasztásán keresztül geometriai formák segítségével mutatja be egy testképzavaros ember magányos küzdelmeit. A Legjobb diplomafilm díját egy észt produkció, Äggie Pak Yee Lee Muteum című alkotása kapta, melyben a múzeumban való helyes és helytelen viselkedést egy pimasz óvodás csoport példázza.

A Legjobb diákfilm kategóriában Paulina Ziółkowska Egészségedre! (Bless you!) című animációja nyert, melyben egy apró hétköznapi fiziológiás esemény egy grandiózus univerzális rémálommá növi ki magát. A rendező a tavalyi fesztiválon is ugyanezt a díjat nyerte el Oh anyám! című filmjéért, mindkettőt a lengyel Łodzi Filmiskolában készítette.

Paulina Ziółkowska: Egészségedre!

A háromtagú nemzetközi zsűri tagjai a szokásos módon különdíjjal jutalmazták a kedvenceiket: Ducki Tomek Szénási Marcell Zűrös környék című filmjét a magával ragadó kamaszos esztétika és a film szokatlan ritmusa miatt emelte ki, Kreet Paljas a lenyűgöző kameramozgásért díjazta a német Kiana Naghshineh Egy szempillantás (A Blink of an Eye) című animációját, Pálos György pedig Láng Orsolya Szezon után című, melankolikus hangulatú filmjét méltatta annak játékos történetmesélésért és az egyszerű, ám érzékletes vizuális megfogalmazásért.

Láng Orsolya: Szezon után

Hatodik éve külön szakmai zsűri díjazza a legjobb hangi világú filmet. A PrimaSound négytagú zsűrije – Iszlai József, Kristóf Márton, Székely Tamás és Várhegyi Rudolf – Lucia Bulgheroni Élettelen című bábfilmjének (hang: Louise Patricia Burton) adta a Primasound-díjat. Indoklása szerint a zörejek és a zenék professzionális felhasználása folyamatosan építi és megfelelő helyeken stilizálja a rendező történetvezetését, mely kiválóan szolgálja és kreatívan érzékelteti a filmben ábrázolt lelki folyamatot. A PrimaSound zsűrije egy-egy különdíjat osztott ki Jelena Oroz Egymásért (Two for Two) (zene és hang: Dinko Klobucar, David Lovric), illetve Morten Tsinakov és Lucija Mrzljak A nagyszerűség demonstrációja négy felvonásban (hang: Horret Kuus) című animációjának is.

Jelena Oroz: Egymásért

Idén mutatkozott be a PrimAlter zsűri, ahol az animációs és művészeti szakmán kívülről érkező, saját hivatásukban elsimert személyek díjazták a kedvenc filmjüket. Fekete Ágnes lelkész, Spányik András pszichoterapeuta és Szemere Katalin újságíró a fehérorosz Maryna Miliushchanka Németországban készített bábanimációjának, a Vetés című allegorikus felnövéstörténetnek adta az első PrimAlter-díjat.

A Diákzsűri Molnár Eszter Kegyelem című diákfilmjét díjazta az egyszerű formák és színek felhasználásával elmesélt letisztult történetért. A közönségdíjat Veronica Solomon, Szeress engem, félj tőlem (Love Me, Fear Me) című stopmotion alkotása kaptra, a film operatőre, Magyari Zsolt is elkísérte a filmet a fesztiválra. A legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat Csont Zsombor kisfilmje, az Apapara kapta, mely a szülői gondoskodás kezdeti nehézségeinek szórakoztató lajstromozása. 

Kateřina Karhánková: Felhők gyümölcse

Idén először szakmai zsűri is díjazta a gyerekfilmes versenyprogramot: Balázs Zoltán, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszék vezetője, Czakó Judit Arany Olló- és Balázs Béla-díjas vágó, valamint Gelley Bálint animációs rendező és producer. A háromtagú zsűri a legjobb gyerekfilm díját a cseh Kateřina Karhánková Felhők gyümölcse (Fruits of Cloud) című animációjának adta, mely a zsűri indoklása szerint a szerethető karaktereivel a gyerek nézők számára könnyen, mégis költőien mesél az ismeretlentől való félelem leküzdéséről, az önzetlenségről és a közösség szolgálatáról. A gyerekfilmes zsűri különdíjjal jutalmazta a horvát Eva Cvijanovic A sündisznó otthona (Hedgehog’s Home) című bábfilmjét.

A Legnépszerűbb nemzetközi gyerekfilm idén egy belga alkotás, Johann Etrillard Most kell! (It’s pressing!) című kisfilmje lett, melyben egy kisfiúnak a legrosszabbkor kell pisilnie. A közönség körében legnépszerűbb magyar gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjat megosztva kapta Jurik Kristóf Kuflik: Szerintem mindenki legyen kufli! és Lugosi István Hortobágyi darumese című animációja, előbbi a KEDD, utóbbi a Kecskemétfilm stúdió produkciója. 

Kísérleti filmes workshop / Forrás: Primanima Facebook

A fesztiválon harmadszor rendeztek nemzetközi workshopot: Lichter Péter és Máté Bori egy kísérleti filmes műhelymunka keretében vezette be a résztvevőket az absztrakt filmes műfajnak a trükkjeibe. A fesztiválon először tartottak kritikaíró workshopot, ahol Boros Brigitta, Könyü Árpád és Tóth Imola részesültek elismerésben. Írásaikkal a Dot&Line animációs szakblogon lehet olvasni.

Televíziós premier előtt, teltházzal vetítették a nemrég elkészült Candide című sorozatot, és szintén nagy érdeklőséssel ment a Ruben Brandt, a gyűjtő premier előtti vetítése, melyet a film technikai rendezője, Sipos Levente kísért el a fesztiválra. A Primanimán volt látható Magyarországon először az idei Zágrábi, majd az Ottawai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját is elnyerő Micsoda pompás torta! (This Magnificent Cake!) című belga bábanimáció is Emma De Swaef és Marc James Roels rendezésében.

Forrás: Primanima