A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert FICTS (Fédération Internationale Cinéma Televison Sports) évről évre díjazza azokat a mozgókép alkotásokat, amelyek a sportkultúrát és az olimpiai értékeket népszerűsítik. Az idén 40. alkalommal megrendezett nemzetközi filmes esemény, 20 különböző sportfilm fesztivál nyertes alkotásait, mintegy 100 filmet mutat be a napokban, és vasárnap este 5 kontinens legjobb alkotásait díjazza a szakmai zsűri a Palazzo Lombardiában. Szilágyi Áron három olimpiai arany után a karrierjéből még hiányzó egyéni világbajnoki címet is begyűjtötte idén, és a felkészülését bemutató Egy mindenkiért című dokumentumfilm a sportfilmek VB-jét is megnyerheti ezen a hétvégén.

Olyan filmet akartunk készíteni Áronnal, amely felér egy sportteljesítménnyel. Köszönöm a magyar vívó társadalomnak, a stábnak, és az összes támogatónknak, hogy velünk voltak ebben a maratoni vállalásban” – nyilatkozta a rendező korábban a filmről, amely elnyerte a Magyar Mozgókép Díjat, és nemrég a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm díját is. Az alkotást a 2021-es AIPS Sport Media Awardson, azaz a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség seregszemléjén az év legjobbjai között díjazták Dohában.

A film exkluzív élsportolói és magánéleti szituációkban mutatja meg a háromszoros olimpiai, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok magyar kardvívó Szilágyi Áront, aki a budapesti világbajnokság fokozhatatlan izgalmait követően, a koronavírus járvánnyal megterhelve érkezik meg a tokiói olimpiára, ahol végül történelmet ír. A rendező Muhi András Pires 5 év alatt, több mint 100 forgatási napon át, közel 600 óra nyersanyagot forgatott Szilágyi Áronnal és a magyar kardválogatottal a kulisszák mögött.

Az Egy mindenkiért megtekinthető a Filmio kínálatában.

Forrás: NFI