A legsikeresebb szlovák és szlovák-cseh koprodukciós alkotások között lesz látható Marko Skop Eva Nová című filmje, amelynek főszerepében Emília Vásáryova látható. A film a tavalyi Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a Nemzetközi Kritikusok Szövetségének elismerését, másnéven a FIPRESCI-díjat. Jaro Vojtek Gyerekek című alkotása is műsoron van amely négy epizódban és négy szemszögből mutatja be a gyermek-szülő kapcsolatot, annak felhőtlen vagy épp boldogtalan pillanatait, az elkerülhetetlen döntésekkel és következményeikkel együtt. A filmet a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb Forgatókönyv, Női mellékszereplő és Operatőri munka díjával jutalmazták.


Peter Bebjak A takarító című díjnyertes alkotása is a filmnapok programjában szerepel, amelyben az elhunyt emberek lakását takarító főszereplő bizarr kedvtelésre lel: "élő adásban" kezdi el megfigyeli a hozzátartozók életét. Ivan Ostrochovsky Koza című díjnyertes filmje szlovák-cseh koprodukcióban született, és egy egykori olimpikon bokszoló létbizonytalanságát, mindennapos küszködését és emberi döntéseit dolgozza fel valós események alapján.

A filmnapok zárófilmje Slávek Horák cseh és szlovák koprodukcióban készült alkotása, a Házi gondozás lesz látható, amely a tavalyi Karlovy Vary filmfesztiválon elnyerte a Legjobb Női főszereplő díját, és több másik nemzetközi fesztiválon is sikereket ért el. A nyitófilm után "Ismét jó és eredményes pályán? avagy Milyen a kortárs szlovák film?" címmel Prikler Mátyás rendezővel és Marek Lescák forgatókönyvíróval beszélget majd Gerencsér Péter filmtörténész. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal és magyar szinkrontolmácsolással vetítik. A Szlovák Filmnapokat szeptember 15. és 17. között rendezik meg a Toldi moziban.

Forrás: MTI / Borítókép: Marko Skop: Eva Nová