Szeptember 22-én Az állam Fritz Bauer ellen nyitja a SZEMREVALÓT, melyet idén a legjobb filmnek járó Arany Lolával és öt további díjjal jutalmaztak a Német Filmdíjon. A Folyamatos múlt blokkban, a nyitófilmhez kapcsolódóan vetítik még a Hivatása államügyész: Fritz Bauer című dokumentumfilmet az NSZK történetének talán legelkötelezettebb államügyészéről, aki a náci bűnösök elleni kemény fellépésével a „korszellemmel szembeni provokációvá” vált az Adenauer-korszakban. A szekció műsorát gazdagítja Maria Schrader Stefan Zweig - Búcsú Európától című filmje, mely a híres író utolsó éveit mutatja: Zweig 1936-ban emigrációba kényszerült, majd hat évvel később öngyilkos lett. A film a Mozinet forgalmazásában 2017. február 22-én, az író halálának 75. évfordulóján kerül a mozikba. Kiemelendő még a Szállj, cserebogár!, amely 1945-ben, Bécsben játszódik, és a kilenc éves Christine szemével láttatja az orosz megszállás félelmekkel teli időszakát.

 

A Talajt vesztett fiatalok egyik filmje a csak 18 éven felüliek számára ajánlott osztrák Agónia, melyben két zárkózott bécsi srác, a 24 éves Christian és a 17 éves Alex mindennapjait követhetjük nyomon. A tavalyi Zürich Film Festival Közönségdíját elnyert Amateur Teens azt ábrázolja, milyen helyzetekbe kergeti olykor a közösségi média hatalma a mai középiskolásokat. Az Egy közülünk - mely az idei Max Ophüls-díjon a legjobb játékfilmnek bizonyult - azt az esetet dolgozza fel, amikor 2009-ben a rendőrség lelőtt egy fiút, aki egy éjjel betört egy szupermarketbe. A Mérges Buddha azt az elkötelezett küzdelmet mutatja be, melyet a Sajókazán az Orsós János roma származású tanár és Derdák Tibor alapította buddhista gimnázium folytat azért, hogy roma fiatalok számára perspektívát nyújtson. Az idei Német Filmdíjon Bronz Lolát nyert 4 királyokban pedig négy eltérő karakterű tizenéves a pszichiátrián tölti a szentestét.

 

A Szülők mérlegen blokkban láthatjuk az idei Berlinalén versenyző, 24 hét című német filmet Julia Jentsch főszereplésével, melyben Astrid a terhessége hatodik hónapjában tudja meg, hogy gyermeke Down-kóros. A 2016-os Német Filmdíjon Ezüst Lolát, a legjobb férfi főszereplő és smink díját kapta a Herbert, melyet a kritikusok Fassbinder férfi-melodrámáihoz hasonlítanak. A Pókhálóházban az anya titokzatos démonok parancsára elutazik, három gyermeke pedig így hetekig magára marad. A fesztivál egyik legnagyobb szenzációja a Cannes-ban zajos sikert aratott Toni Erdmann, Németország idei Oscar-díj nevezettje, a Nem történt semmi pedig a svájciak válasza Östlund Lavina című filmjére.

 

Az ismeretlen blokk egyik tagja a Csodaország című katasztrófathriller, mely aktuális társadalmi kórképet is nyújt egy olyan meglepő helyzetben, amikor a svájciaknak kell menekülniük, illetve a német Vad című, abszurd történet, ahol a főhős Ania egy farkassal él együtt egy lakótelepi lakásban. A Klasszikusok újratöltve szekcióban pereg majd a Dürrenmatt - Egy szerelmi történet című dokumentumfilm, melyben az 1990-ben elhunyt szerző nővére és gyermekei beszélnek most először a modern tragikomédia megteremtőjének életéről. Végül, a sok éles dráma és dokumentumfilm mellett igazi csemegének ígérkezik a családosok számára az idei Német Filmdíjon a Legjobb gyerekfilm díját elnyerő Heidi, Bruno Ganz-cal a főszerepben.

 

Külön öröm, hogy a fesztivál ezúttal átlépi a főváros határait: egy kisebb válogatást bemutatva az idén Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ. A részletes menetrendről az esemény weboldalán, illetve a Facebookon tájékozódhatunk.