A filmtervet a rendező és a forgatókönyvíró Fülöp Péter producerrel közösen fejlesztette Velencében, ahol a győztes forgatókönyv többek között kanadai, kolumbiai, lengyel, mexikói és spanyol projektek versenyeztek, a Deva Mall az első magyar filmterv, amely elnyerte a Biennálé támogatását. A mágikus realista dráma egy kamaszlányról szól, aki új anyát akar szerezni magának. Szőcs Petra a Biennálé támogatása mellett a résztvevők közül egyedüliként elnyerte az EURIMAGES ösztöndíját is.

A Velencei Biennálé 2012-ben hívta életre a Biennale College nevű programját, amely évente három kisköltségvetésű film gyártását finanszírozza. A program a világ minden tájáról várja az elsőfilmes vagy a második játékfilmjükre készülő rendezők low budget filmterveit, és a több száz pályázó közül évente egy tucatnyi jut tovább, akik világhírű tutorokkal fejlesztik tovább a munkáikat. Az elkészült forgatókönyvekből évente hármat választanak ki, amelyek gyártását 150 ezer euró értékben támogatják - és az elkészült filmeket bemutatják a következő évi Velencei Filmfesztiválon.

Szőcs Petra

Az idei év terméséről a kortárs filmtudomány legnevesebb sztárja, David Bordwell is beszámolt a blogján. Szőcs Petra rendező kisjátékfilmjei korábban több mint ötven nemzetközi fesztiválon vettek részt, Csoszogj úgy című munkája többek között Clermont-Ferrandban és Szarajevóban volt versenyben, A kivégzés pedig 2014-ben szerepelt a Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában. Első nagyjátékfilmjének forgatása jövő márciusban kezdődik, premierje a 2018-as Velencei Filmfesztiválon lesz.

További részletek a nyertesekről a Biennale College hivatalos oldalán olvasható.