Az év végéig kilenc filmet mutatnak be, amelyek mindegyike egy-egy különálló univerzumba kalauzolja nézőit. Legyen szó a múlt elfeledett szeleteiről, napjaink megrázó társadalmi jelenségeiről, vagy az emberi kapcsolatok legmélyebb bugyrairól, minden egyes alkotás új perspektívát nyújt majd számunkra. A Marczi Dokufilmklub egy olyan közösség, ahol a filmek nemcsak szórakoztatnak, hanem gondolkodásra és cselekvésre is inspirálnak. A filmek között találunk olyanokat, amelyek a közelmúlt történelmét dolgozzák fel, de olyanokat is, amelyek a jelen kor társadalmi problémáira hívják fel a figyelmet.

Szeptember 5-én Szomjas György Nászutak című riportfilmjével indítanak, amely a 70-es évek Magyarországának „digózó” lányairól mesél, akik számára az olasz turisták képviselték a Nyugat elérhetetlen csillogását. Az olaszokkal kötött villámházasságok egykori divatját bemutató film rövid, de annál velősebb pillanatképet fest egy elmúlt korszak álmokról és vágyakról.

 

Két héttel később, szeptember 19-én, Peter Kerekes 66 szezon című filmjével merülhetünk el Közép-Európa 20. századi történelmében. A stilizált dokumentumfilm Kassa strandfürdőjének hatvanhat szezonját eleveníti meg, miközben személyes sorsokon keresztül tárja fel a történelem egyéni és közösségi tragédiáit és örömeit.

Az októberi programot Oláh Kata alkotása, a Keskeny út a boldogság felé nyitja október 3-án. A film két roma fiatalember történetét meséli el, akik a társadalmi kitaszítottság és a személyes drámák ellenére is megtalálják boldogságukat Budapesten. Az ősz folyamán bemutatásra kerülő rövidfilmes csendes hétköznapok blokk (október 17.), és a Nem halok meg (október 31.) kínál intim betekintést egy sikeres galerista életének újrakezdésébe, miután halálos betegséget diagnosztizáltak nála. A dokumentumkockák biztosan elgondolkodtató pillanatokat szerez majd a nézőknek.

A november sem marad emlékezetes alkotások nélkül: november 7-én Marta Kovářová megindító dokumentumfilmje, az Apám szerint a világ Jiří, a cseh fizikus, világmegmentő ötleteit lánya segítségével próbálja megvalósítani. A hónap második felében, november 14-én pedig Fuchs Máté Keltető című filmjével egy fiatal nő küzdelmét követhetjük nyomon, aki autizmusával dacolva igyekszik egyedülálló vállalkozását megvalósítani.

 

Az év utolsó hónapjában pedig Somogyvári Gergő érzékeny rendezése, a Fanni kertje mutatkozik be december 5-én. A film egy tinédzser transznemű lány és egy hajléktalan férfi megható történetét meséli el, akik együtt próbálnak egy jobb életet teremteni maguknak a társadalom peremén. Az évadot pedig Ivan Ostrochovský és Pavol Pekarčík alkotása, a Fotófóbia zárja december 19-én. Ez a lírai film a háború sújtotta Harkiv metróalagutjaiban ragadt gyerekek életét tárja elénk, megmutatva, hogy még a legszürreálisabb helyzetekben is megmaradhat az emberek közötti szoros kapcsolat ereje.

A Marczi Dokufilmklubot a KINEDOK támogatja.

A filmeket eredeti nyelven magyar felirattal vetítik. A belépés díjtalan.