Lőrinczy Lia Aki még lehetek című diplomafilmje egy hányatott sorsú nő története, aki fiatalon emberkereskedelem áldozata lett és prostituáltként kellett dolgoznia, majd egy sikeres hazaszökés után négy gyermeke született. A személyes narrációra épülő film Viki küzdelmét mutatja be, ahogy a szociális rendszerben kapálózva próbálja visszaszerezni a gyerekeit, felidézve közben a múltbeli traumáit. Lia két éven keresztül követte a főszereplőjét, adásunkban elmesélte az első találkozásukat Karácsonykor, a napokat, amikor sírva utaztak haza az operatőrével a forgatásról, és a sorsfordító telefonhívást, amit már a vágás közben kapott tőle, és ami végül a filmbe is bekerült. 

Aki még lehetek

A Fanni kertje Somogyvári Gergő első egészestés dokumentumfilmje, a társadalom peremére szorult 19 éves transznemű tinédzser Fanni és a hatvanas éveiben járó hajléktalan Laci szokatlan barátságát, különleges apa-lánya kapcsolatát mutatja be. Otthonuk egy ezer darabkából összetákolt, meseszerű házikó az erdő közepén, ide menekült a javítóintézet elől Fanni, aki időnként élő streamekben számol be a (sokszor rendkívül ellenséges) követőinek a közös életükről, a valódi családja bántalmazó természetéről, a nemváltó terveiről, az álmairól. 

Fanni kertje

Gergő filmje a transzneműek és hajléktalanok hazai helyzetének fajsúlyos témája, a kirekesztettség és elveszettség mellett az elfogadásról, az egyéni szabadság megéléséről is szól. Központi helyszíne végig Fanni és Laci kertje, ahova Gergő és alkotótársa véletlenül sodródott egy rövidfilm ötletével, végül négy éven át itt maradtak és követték ennek a furcsa párosnak az életét. 

Fuchs Máté Keltetőjének főszereplője Mariann, egy magasan funkcionáló autista lány, akinek leghőbb vágya, hogy elindíthassa saját légylárva-tenyésztő vállalkozását. A rendező öt éven át követi a családtól való elszakadás és önállósodás, önmaga megtalálásának folyamatát, mindennapi küzdelmeit az autizmussal. Máté maga is többször megjelenik a dokumentumfilmben, nem csak a kamera mögül segíti Mariannt, hanem ha úgy adódik, lelki támaszt is nyújt neki. Fuchs Máté egy másik idei fesztiválfilm, a Mossuk kezeink készítésében is részt vett a Direkt36 csapatának tagjaként, a film a kórházi fertőzések magyarországi helyzetét követi.

Keltető

A három alkotóval részletesen beszélgettünk a rendezői jelenlét kérdéséről: Máté és Lia látható vagy hallható módon is megjelennek, míg Gergő tudatosan a háttérben maradt. Beszétünk a narráció szerepéről, és arról a kommunikációs megoldásról is, amikor a szereplő és rendezője egymással chatel a képernyőn. Mindhárom filmben megvan a lehetőség az érzékenyítésre, a megfelelő közönséghez eljuttatva sokak gondolkodását átformálhatja a bántalmazott nőkről, transz fiatalokról vagy az autizmussal élő emberekről. 

Vetítések a Verzión:

Aki még lehetek (29')

  • november 23., csütörtök 16:45
  • november 26., vasárnap 14:15
  • november 28., kedd 18:30 

Fanni kertje (82')

  • november 24., péntek 20:00
  • november 28., szerda 16:00

Keltető (95')

  • november 25., szombat 18:00
  • november 29., szerda 18:30

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, elérhető a népszerű podcast alkalmazások keresztül, illetve ezeken a felületeken találjátok meg az adásainkat: Spotify, iTunes és Google.