A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje igazi szenzáció, ugyanis a világon szinte elsőként a CineFest közönsége láthatja a klasszikus nyomozós történeteket idéző, de a gyilkosságos alapszituációt humorral nyakon öntő Ecc, pecc, ki lehetsz? című mozit.

A film az 1950-es évekbe, a londoni West End fényűző színházi kulisszáiba kalauzol. Egy nagy sikerű színdarab filmváltozatának előkészítését megrázza, hogy az adaptációra kiszemelt hollywoodi rendező brutális gyilkosság áldozatává válik. A sokat látott, ám kissé duhaj Stoppard felügyelő és a bizonyítási vágytól fűtött újonc, Stalker közrendőr kapják az ügyet, ám csakhamar rá kell döbbenniük, hogy ahogy egyre közelebb kerülnek a megoldáshoz, a saját életük is veszélybe kerül.

A filmbeli nyomozópárost az Oscar-díjas Sam Rockwell és a négyszeres Oscar-jelölt Saoirse Ronan alakítja, de a szereplők között találjuk a magyar származású, Oscar-díjas Adrien Brody-t is.

 

Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezők a Nagyjátékfilmes versenyprogramban szereplő Nyugati nyaralás című filmje a ’80-as évekbe repít vissza. A vígjátéka főhőse, az ügyes veszprémi autószerelő (Mészáros Máté) családi nyaralását meghiúsítja, hogy az egyik gyerek útlevelét „biztonsági okokból” nem kapják meg. A férfi azonban nem hagyja veszni a nyarat, egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönveszi egy disszidens magyar nála hagyott autóját. Ha már így alakult, a család a legnagyobb luxust szeretné élvezni a Balatonon, ezért a nyugatra igyekvő magyarok helyett eljátsszák a nyugatról érkező turistákat. A tervbe azonban egyetlen apró hiba csúszik: külföldiként felfigyel rájuk az állambiztonság.

A filmben Mészáros Máté mellett a főszerepekben Pokorny Lia és Szőke Abigél látható, akik az alkotógárda társaságában természetesen részt vesznek a miskolci premieren.

 

A fenti filmek a fesztivál után országosan is láthatók lesznek a mozikban a Fórum Hungary forgalmazásában.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon. A fesztivál hivatalos versenyprogramja augusztus végén kerül nyilvánosságra.

Forrás: CineFest