2011. február 14-én Cseke Ákos filozófus, Fekete Andrea orvos, Hetényi Csaba vegyész, valamint Lóth Balázs filmrendező vehette át a Magyar Tudományos Akadémián, a fejenként 20 ezer euróval járó Talentum-díjat, amit Kenyeres Sándor üzletember hozott létre 2002-ben, magánvagyonából – olvasható a Színház-és Filmművészeti Egyetem oldalán. Évről-évre olyan 35 évnél fiatalabb tudósok és művészek kapják az elismerést, akik a tehetségüket úgy hasznosítják, hogy az a közösségnek is előnyére válik. Eddig 27 kutatót és 4 művészt díjaztak, a pályázók közül a Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány kuratóriuma választja ki a díjazottakat. A díjazottak között Lóth Balázzsal először kapott helyet filmes szakember. A fiatal filmrendezőt a 2010-es pályázatra Jancsó Miklós, Mészáros Márta ajánlotta, méltató beszédét a Színház-és Filmművészeti Egyetemen osztályvezető tanára, Grunwalsky Ferenc mondta.

 

loth_500
Lóth Balázs a díjátadón



Magyar alkotás lesz a Röyksopp új klipje

150 nevező közül nyert Győry Balázs a Röyksopp Senior című albumához meghirdetett nemzetközi versenyen. A nyeremény ezer dollár, továbbá az érdem, hogy a Röyksopp Győry Balázs klipjével promotálja Fear című számát. A klip egyébként 10 ezer forintból készült. A fiatal filmes 2010 tavaszán, az elsők között végzett a Werk Akadémián, egykori hallgatótársaival most több kisfilmen dolgozik.


A nyertes videoklip


Pótolhatatlan felvételeket loptak el a Zagar együttes jubileumi koncertjéről

Ellopták a Zagar tízéves jubileumi koncertjéről készült felvételeket a DDK produkciós iroda és kiadó vágójától – tudatta az MTI. Az együttes február 12-i, Trafó-beli koncertjéről, amelyben a zenekar állandó tagjai mellett színpadra lépett Németh Juci, Judie Jay, Kutzora Edina és Hodosi Enikő, azaz az Underground Divas is, a Simó-díjas Bagota Béla rendezésében készült volna dokumentumfilm. A teltházas "szuperkoncertről" és a próbáiról, körülményeiről a DDK húszfős stábja nyolc kamerával készített hang- és képanyagot. A vágót február 14-ről 15-re virradóra, a nyersanyag átvétele után fosztották ki Budapest belvárosában. A produkciós iroda szerint "felbecsülhetetlen eszmei értékű", pótolhatatlan felvételek tűntek el a készülékekkel és adathordozókkal (egy Mac Book Pro 2.4-15.6 kijelző, egy Pentax K20 digi fényképezőgép, egy LACIE 120GB külső Winchester, egy Toshiba 500GB külső Winchester, egy Samsung 500GB külső Winchester) együtt. Az őszi-téli bemutatásra szánt dokumentumfilm gyártója kéri, hogy ha valakinek bármilyen információja van az esettel kapcsolatban, azt közölje a rendőrséggel vagy a zenekarral.

zagar_500
A Zagar zenekar