A film jelenleg magyar-finn-szerb koprodukcióban készül - magyar részről az MMKA 80 millió forintról szóló 2011-es szándéklevelével rendelkeznek. A forgatás a tervek szerint 2011. októberében indulna, és többek között egy Finnországi jégmezőn is forgatnának egy teljes hetet. A magyar és lovári nyelven készül film szereplőinek zöme amatőr cigány ember, az ő kiválasztásuk folyamatban van,  a filmet gyártó Laokoon Film nemrégiben szereplőválogatást hirdetett 17–25 év közötti fiúk, és 45–50 év közötti roma férfiak számára.  (Rövid önéletrajzot, fotót a timea.varkonyi@gmail.com-ra küldhetnek az érdeklődők.)

halottlato_500_1

2010. augusztusában a szarajevói fesztiválhoz kapcsolódó Cinelink koprodukciós fórum Bogdán Árpád a Living Pictures Service díj tulajdonosa lett, ami 10 000 eurós támogatással jár, most pedig a Baltic Event koprodukciós marketen a legjobb projektnek járó Baltic Event Best Project Award díjat nyerte A halottlátó - a hatodik alkalommal megrendezett vásáron ügynökök, forgalmazók és producerek szavaztak.

A mágikus realista történet egy budapesti cigány fiúról, akinek különleges képességei vannak: a Halottlátók ősi klánjához tartozik. Ez a klán már hosszú évszázadok óta kíséri át az elhunyt lelkeket a túlvilágra. Teszik ezt azért, hogy a meghalt lelkek ne bolyongjanak világunkban, ezzel hozva magukkal egy másik világ láthatatlan démonait. A roma legenda szerint 77 évenként új Orákulum születik, aki a Halottlátók, és a cigányok vezetője lesz. Egy roma sorstündér, az Urme, és a legidősebb Halottlátó fia frigyéből születik meg. A gyermek apjának Attilának kellett volna lennie, mivel az ő apja a legidősebb. Attilának döntenie kell: vagy tovább éli névtelen, de szabad életét, vagy elfogadja sorsát.

halottlato_500_2

"Folklorisztikus, babonás, és egyben valós történet ez, mely Budapest lakótelepekkel agyonépített külvárosaiban, homállyal és múló időtől omladozó belvárosában játszódik. A külváros szociografikus háttere másodlagos, esetünkben inkább a kívülállóság, a láthatatlanság érzetét akarja keltetni. Szereplőim olyan roma emberek, akiknek zárt világuk több száz év titkaival és meséivel rajzolt. Városi cigányok, akik láthatatlan óvják világunk rejtett nyugalmát." - áll a rendezői koncepcióban.