Július 21-én kezdődik Sziléziában Lengyelország legnagyobb nyári filmfesztiválja, amelynek díszvendége Tarr Béla – tudatta a Magyar Filmunió. A wroclawi „Új horizontok” (New Horizons) filmfesztivál évente közel félezer mozgóképet tűz műsorra és a filmművészet kiválóságait csábítja az egykori Boroszlóba. A világhírű magyar rendező, Tarr Béla munkásságát retrospektív keretében láthatta a wroclawi filmfesztivál közönsége 2004-ben és idén személyesen is találkozhat a Berlinale nagydíjas A torinói ló című film rendezőjével. Július 26-án Tarr Béla mesterkurzust tart A torinói ló vetítését követően Wroclawban. A wroclawi filmfesztivál nemzetközi versenyében Kardos Sándor Rilke-feldolgozása, A sírásó indul. A sokszínű programban műsorra tűzik továbbá Szász János Ópium és Mundruczó Kornél Szelíd teremtés című filmjeit is. A nagyszabású nyári filmfesztivál a nagyvilág mozgóképei mellett a lengyel film újdonságait is felvonultatja Wroclawban. A szervezők a lengyel filmek versenyének zsűrijébe meghívták az Európa Filmdíjas Pálfi Györgyöt.

 



Nézz bele a Szelíd teremtésbe!


Magyar film is versenyez a palicsi fesztiválon

Az európai filmek palicsi fesztiválján magyar produkció, Miklauzic Bence A zöld sárkány gyermekei című filmje is szerepel a versenyprogramban – adta hírül az MTI. A 18. alkalommal megrendezett mustrán, amely szombaton kezdődik Szerbiában, a Szabadka melletti fürdőhelyen, július 22-ig 95 filmet mutatnak be tíz szekcióban. A palicsi fesztiválon, amely a régió egyik legnagyobb filmes rendezvénye, a díszvendég Lordan Zafranovic, a kultikus horvát filmrendező lesz. A versenyfilmek kategóriájában 14 alkotás szerepel, köztük van Miklauzic Bence 2010-ben készült alkotása, amely egy magyar és egy kínai férfi, valamint egy magyar lány történetét meséli el. A filmet bemutatták a 42. Magyar Filmszemlén májusban, Palicson hétfőn este vetítik a szabadtéri moziban.



Nézd meg A zöld sárkány gyermekei előzetesét!


A Raindance filmiskola egyetemi Masters programot indít

A Raindance egyetemi Masters diploma programot indít az angol Staffordshire Universityvel együttműködve. Az Egyesült Királyság legnépszerűbb filmes képzései és a Staffordshire Egyetem innovatív oktatási rendszere közötti együttműködés egy új típusú független filmiskolát eredményez. A filmgyártási masters program szabadon választható képzésekből, filmiparon belüli kapcsolatépítésekből, és független tanulási elemekből áll össze. A tanulási tevékenységeket, módszereket és még a végső diploma címét is egyénileg alakítják majd ki a diákokkal konzultálva, karrierjük vagy projekt céljaiknak megfelelően. A diákok akár külföldről, skype-on keresztül is tudnak majd egyeztetni konzulenseikkel, tanáraikkal. A Raindance nemzetközi kurzusai is részt vesznek majd a programban, így a Masters diploma egyes elemeit akár Budapesten, Brüsszelben, Kanadában vagy New Yorkban is el lehet végezni. A Raindance Budapest tavaly ősszel startolt, és idén szeptemberben újra indítja legnépszerűbb, 6 hetes átfogó képzését. A programról bővebb információ itt olvasható.