Május 26. és június 2. között rendezték meg hibrid formában Irán rangos filmszemléjét, a teheráni Fajr Nemzetközi Filmfesztivált. A nyerteseket szerdán, egy online díjátadó keretében jelentették be. A fesztivál fődíját a Salvation Cinema elnevezésű nemzetközi programban versenyző Természetes fény nyerte. Nagy Dénes alkotását a legjobb legjobb filmnek járó, mitikus madár után elnevezett Arany Simorgh-díjjal tüntették ki. 

A Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. Az egykori földműves, Semetka István (Szabó Ferenc) szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. Semetka parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

Nagy Dénes / Fotó: Pozsonyi Janka

Nagy Dénes első nagyjátékfilmjét a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, ahol elnyerte a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat. A Természetes fény Závada Pál azonos című regényén alapul, magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Proton Cinema közreműködésével, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. Nagy Dénes podcastunkban mesélt a film készítéséről.  

A Természetes fényt itthon először június 25-én, a Magyar Mozgókép Fesztiválon lehet majd látni. A mozikba várhatóan ősszel kerül a Vertigo Média forgalmazásában. 

Besároz és magával ránt a mélységbe Nagy Dénes háborús filmje

Egy magyar alakulat partizánokra vadászik Szovjetunió megszállt területein. Természet, falu és ember egybemosódik a táj szürkeségében, mintha mindent az uralma alá hajtana valamilyen gonosz erő. Mit tehet ilyenkor egy parancsot teljesítő katona, akiben ott pislákol az emberség? A Természetes fény kíméletlenül pontos realizmussal szembesít a II. világháború magyar szerepvállalásának egyik, a mai napig kellően ki nem tárgyalt, sötét epizódjával. Jó helyen van az Ezüst Medve Nagy Dénesnél.

Forrás: Teheran Times
Címlapkép: Természetes fény / Fotó: Vertigo Média