Hatfaludi József a Sony kiemelt ügyfélkapcsolati menedzsere tartott előadást a SONY XDCAM HD422-ról. Elmondta, hogy a digitális kamerában a szalagot kiváltja egy lemez, ami képes az összes HD formátumban rögzíteni. A PowerPoint ismertetőből megtudhattuk, hogy három Betacam kazetta anyaga fér el egy ilyen optikai lemezen. A kamera és a kazetta tűrőképességét extrém helyzetekben is tesztelték. A Dakar Rally rázkódásait is kibírta, sőt mínusz harminc fokos hidegben is működőképes. Hatfaludi elmesélte, hogy a tesztelők a lemezt lefagyasztották, majd hajszárítóval szárították meg és ezután is teljes mértékben üzemelt. A Sony szerint a HD kamera tökéletes dokumentumfilmek és TV műsorok felvételére, de ha filmes hatásokat szeretne a rendező elérni, akkor ez különböző objektívekkel megoldható.

Újabb kameracsoda

A befogadóknak igényük van a filmes hatásra, a HD kamerák a 35 milliméteres film képi világát szeretnék megteremteni. A Carl Zeiss féle DigiPrime család kilenc ilyen objektívet fejlesztett ki, a filmen leggyakrabban használt beállításokkal. Továbbá két Zoom objektív is a családba tartozik.

A kamerát és objektíveket a folyosón csodálhatta meg a konferencia vendége, ahol a Schwindl  kamera kölcsönző cég szívesen demonstrálta a technikai eszközöket.

(Fotó: Valuska Gábor)