A gondolkodás művészeteLogifaces (r: Szirmai Márton)

"Mi kell ahhoz, hogy a nemzetközi piacon is elismert terméket vagy alkotást gyártsunk? A Gondolkodás művészetének nyolc rövid epizódja talán szolgál némi válasszal. Szereplőik köztünk élő fiatalok, akik csapatjátékosok és tele vannak kétellyel, öniróniával. Nem a problémára, hanem a megoldásra fókuszálnak. A film alkotói számára igazi példaképek, ezért forgattak róluk hasonlóan üde lelkesedéssel." Premier: M5, június 10., szombat, 20.40.

Visszahúz a múlt – Ember Judit portréja (r.: Dér Asia)

"Ember Juditot a gyermekkori üldöztetés tette látó emberré, ő maga mégis láthatatlan maradt. Filmjeit és személyét elhallgatás vette körül. Egy művész társadalomkutató volt. Életnek látta a világot nem tárgynak. Észlelte a világ szenvedését, de mint az ember szenvedését. Életműve arra tanít, hogy csak járhatatlan úton érdemes nekivágni az ember előtt álló nehézségeknek. Dér Asia izgalmasan pontos filmje Ember Juditról, a normalitásából és művészi tisztességéből ki nem mozdítható dokumentumfilmesről mondja ki a legnehezebben megfogalmazhatót: mi a művészi igazság ára? Hogyan készíthetett valaki a 70-es, 80-as években olyan filmeket, amelyek aktuálisabbak ma, mint valaha? Több film és egy ember az örökkévalóságnak." Premier: M5, június 10., szombat, 19.35, ismétlés 3.35.

Rézangyalok (r.: Surányi Z. András)

"A hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő fiatalok iskolai alulteljesítése és lemorzsolódása súlyos problémát jelent ma, Magyarországon. Miskolcon, egy baptisták által fenntartott általános iskolában 2014. szeptembere óta rézfúvós hangszeroktatás folyik. A magyar kormány és a máltaiak közös, társadalmi felzárkóztatási céllal létrehozott "Szimfónia programja" válik itt valósággá." Premier: Duna World, június 10., szombat, 16.15.

Hoppi mesék 2. évad ­– Ki a legvidámabb a vidámparkban?, Az emlékezés ünnepe (r.: Rófusz Ferenc)

"A Hoppik című rajzfilmsorozat az óvodás korú gyerekeknek szól. A történetek középpontjában a Hoppik állnak: színes, vidám, manószerű lények, akik egy varázslatos völgyben élnek, és az ő dolguk az, hogy a hétköznapok mellett ünnepek is legyenek a világban. Hoppifalván egész évben nagy a sürgés-forgás: húsvétkor tojást festenek, karnevál idején táncokat tanulnak, farsang alkalmával jelmezeket készítenek, karácsonykor díszeket gyártanak és ajándékokat csomagolnak. Minden ország minden fontos ünnepéről a Hoppik gondoskodnak, így kalandjaikon keresztül a világ különböző népeit és az ő szokásaikat is megismerhetik a gyerekek." Premier: M2, június 10-11., szombat-vasárnap, 15.55

 

A három dokumentumfilm, a premier után június 17-éig a mediaklikk.hu oldalán is elérhető lesz.

Borítókép: Visszahúz a múlt - Ember Judit portréja / Forrás: NMHH