A Memoria főszereplője, Jessica (Tilda Swinton) egy reggel hangos „durranásra” ébred, nem tud aludni. Miközben Bogotában próbálja megfejteni a hang forrását, ahol épp a húgát látogatja, összebarátkozik Agnes-szel (Jeanne Balibar), egy régésszel, aki egy épülő alagút
munkálatai közben felfedezett emberi maradványokat tanulmányoz.

Jessica Ágneshez utazik az ásatás helyszínére. Egy közeli kisvárosban találkozik Hernannal (Elkin Diaz), a halásszal, akivel megosztják egymással emlékeiket a folyó mellett. Ahogy a nap a végéhez közeledik, Jessica is egyre közelebb kerül a körülötte történő különleges események megértéséhez.

Számomra a Memoria a személyes és a kollektív emlékek összefonódását mutatja be. Az emberi civilizáció nyomai ott rejlenek a dzsungelek mélyén, a hegyek között, ahol a természet is őrzi az emlékeit. Főszereplőnk is ezért járja ezt a vidéket, hogy felkutassa és összekapcsolja ezeket az emlékeket" - nyilatkozta filmjéről Weerasethakul, a Slow Cinema mozgalom egyik legismertebb alakja. 2010-ben Cannes-ban a legjobb filmnek járó Arany Pálmával jutalmazták a Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire című alkotását.

Az első vetítést június 10-én péntek este nyolctól tartják a Toldi moziban. A filmet Mazzag Izabella rendező vezeti fel. Jegyet június 2-tól a Toldi honlapján lehet vásárolni. A vetítés után a Cinema Niche sorozat újraindulása alkalmából a Barcode szervezőcsapata lepi meg a mozi közönségét egy bulival, amely a jegyet váltott nézők számára ingyenes.

 

A Cinema Niche egy olyan vetítéssorozat, ahol itthoni mozikban be nem mutatott, kortárs filmeket lehet megnézni nagyvásznon, magyar felirattal. Keressük azokat a kíváncsi embereket, akiknek elhozhatjuk a nemzetközi fesztiválokon látott korszakos mesterműveket és más személyes kedvenceinket. Segítünk az óriási zajban felhívni a figyelmet olyan filmélményekre, amiket kár volna kihagyni bárkinek, akit érdekel ennek a művészeti ágnak a fejlődése vagy csak szeret különleges és emlékezetes filmeket nézni.