A Frankofón Filmnapoknak a fővárosban az Uránia Nemzeti Filmszínház, az Art+ Cinema mozi, valamint a Budapesti Francia Intézet ad otthont február 26. és március 7. között. Idén újabb két város csatlakozott az eseményhez, így már 14 városban láthatja a magyar közönség az Algériából, Belgiumból, Franciaországból, Kanadából, Kenyából, Marokkóból, Svájcból vagy Tunéziából érkező alkotásokat.

Az idei programban 23 filmet tűznek műsorra három szekcióban: családi, animációs és klasszikus. A programban művészfilmek, vígjátékok, romantikus történetek és közönségfilmek is szerepelnek, több esetben a nemzetközi fesztiválokon is elismert filmeket premier előtt láthatja a magyar közönség.

Ladj Ly: Nyomorultak

A filmnapok Hirokazu Kore-eda japán rendező Az igazság című filmjének vetítésével kezdődik jövő szerdán az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A francia-japán drámát olyan sztárok szerepelésével mutatják be, mint Catherine Deneuve, Juliette Binoche és Ethan Hawke, de olyan sokszorosan díjazott rendezők alkotásaival is találkozhatnak a nézők, mint a Dardenne-fivérek vagy Xavier Dolan.

Bemutatják Jacques Rivette 1966-ban Denis Diderot regénye alapján készült Az apáca című filmjének felújított változatát Anna Karinával a főszerepben. A műsorban szerepel Ladj Ly rendező Nyomorultak című alkotása is, amely idén Franciaország Oscar-nevezettje volt. A vetítéseket több program is kíséri, köztük például a dokumentumfilm-készítésről tartanak mesterkurzust, de több művész is ellátogat az eseményre. 

Forrás: MTI / Borító: Az igazság