A Rajzfilmünnep a több tízezer résztvevő számára egyszerre biztosít közösségi és kulturális élményt. Az összesen 350, magyarországi és erdélyi helyszínen 1000 vetítést rendeznek, a több mint 500 kísérőprogram pedig egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy minden helyi közösség saját kulturális karakterével gazdagítsa a Rajzfilmünnep programkínálatát.

A Rajzfilmünnep célja a közös családi rajzfilmnézés és a helyi kulturális eredmények bemutatása mellett az is, hogy évről évre betekintést nyújtson a sokszínű hazai és nemzetközi animációs kultúra klasszikus és új értékeibe.

Közösségi programok és kulturális élmények

Az Országos Rajzfilmünnepen a vetítések mellett gazdag kísérőprogramok is várják a látogatókat. A rendezvény szervezői helyi közösségi programokat is kínálnak, mint például bábelőadások, rajzversenyek, gyerekkoncertek és helyi néptáncbemutatók. Ezek az alkalmak erősítik a közösségi összetartozást, egyúttal gazdagítják, színesítik a fesztivál programját.

A Rajzfilmünnep minden évben kiemelten támogatja a magyar animáció legnevesebb alkotóit, valamint teret ad a hazai filmstúdiók legújabb műveinek és a művészeti egyetemek animációs hallgatóinak bemutatására is. A nemzetközi filmfesztiválok válogatásaiban idén is szerepelnek a legkiválóbb hazai és külföldi animációs szerzői rövidfilmek a programban, biztosítva a kortárs nemzetközi kitekintést.

Középpontban a „Népek meséi”

A jubileumi év központi témája a „Népek meséi”, a programban a különböző nemzetek mitológiáit és meséit feldolgozó alkotások kaptak kiemelt hangsúlyt. A filmkínálatban számos klasszikus rajzfilm is helyet kap, mint például a János vitéz, a Szaffi vagy Az ember tragédiája. Ezzel párhuzamosan olyan, a kortárs magyar animáció élvonalába tartozó animációs filmeket is meg lehet nézni, mint a Kojot négy lelke vagy a Toldi.


Kojot négy lelke

A vetítésre kínált filmek között minden generáció találhat kedvére valót. A helyi szervezőknek lehetőségük van arra, hogy saját közösségük igényeihez igazodva állítsák össze a vetítési programokat.

Magyar Gyermekkultúra Mestere Díj

Az Országos Rajzfilmünnepen adják át a Magyar Gyermekkultúra Mestere Díjat, amellyel a gyermekkultúra területén kiemelkedő munkát végző alkotókat ismerik el.

A díj odaítéléséről a X. Országos Rajzfilmünnepen részt vevő intézmények vezetői és képviselői döntenek. Az idei díjazott Marék Veronika, József Attila-díjas író, grafikus, akinek mesekönyvei, az általa írt rádió- és tv-játékok, rajzfilmsorozatok, bábjátékok generációk számára jelentettek meghatározó élményt.


Marék Veronika / Fotó: pagony.hu

A díj Zsolnay Porcelán Manufaktúra felajánlása, a műhely legelső gyermekkaraktert ábrázoló, különleges, eozinmázas kisplasztikája, a „labdázó kisfiú”.


Az X. Országos Rajzfilmünnep teljes programja, a vetített alkotások, valamint a folyamatosan bővülő helyszínek és vetítési időpontok részletes listája megtalálható a rendezvény hivatalos weboldalán.

Az esemény fővédnöke, Jankovics Marcell özvegye, Rubovszky Éva.