Kerékgyártó Yvonne még csak 33 éves, de már számos rövidfilmet készített, amelyeket leginkább az köt össze, hogy a fiatalok mindennapos problémáit dolgozzák fel. Csinált kísérleti rövidfilmet az útkeresésről (Ez egy kísérlet volt), a virtuális világ két kamaszlányra gyakorolt hatásáról (Youtube Girls), fiatalkori öngyilkosságról (Pinkwater) és szélsőséges szerelmi csalódásról (Facebook Molotov), legutóbb pedig amatőr roma színészekkel forgatott filmet, melyben egy csapat fiatal egy tehetségkutatón próbál kitörni (Egy csapat vagyunk). 

Első nagyjátékfilmje a Free Entry, melyben a kamerája szorosan követ két vadóc lányt, akik belógnak a Sziget fesztiválra. Yvonne-t leginkább a generációs problémák érdeklik, az eddigi legmarkánsabb munkája a forgatókönyvíróként jegyzett FOMO – Megosztod és uralkodsz volt, melyben egy szexuális erőszak következményeit nem az áldozat, hanem az elkövető szemszögéből mutatják be.

Második nagyjátékfilmje annyiban kapcsolódik a korábbi alkotásaihoz, hogy itt is a fiatalok problémáin van a hangsúly, viszont szellemiségében merőben más az eddigiekhez képest. Az Együtt kezdtük azért is lóg ki a rendező filmográfiájából, mert ez az első filmje, melynek nem ő a forgatókönyvírója, hanem készen kapta a történetet.

 

A 2011-ben kezdődő sztori főhősei a 12.b osztály tanulói, akik az érettségi utáni bulin megkapják az utolsó esélyt az évek óta dédelgetett álmaik beteljesítésére. Van, aki végre megcsókolja titkos szerelmét, van, aki riválisa miatt nem tud összejönni a kiszemelt lánnyal, egy másik pedig hiába vet be mindent, nem ő lesz a befutó. A baráti kör tagjai hiába fogadják meg, hogy tartani fogják a kapcsolatot, ahogy az lenni szokott, mindenkit elsodor az élet. Tíz évvel később azonban esküvőre hivatalosak, ahol nemcsak az emlékek, hanem a titkok is felszínre kerülnek.

Marci (Jakab Balázs) Londonban pultozik, de azt hazudja, hogy bártulajdonos. Régi haverja, a szívtipró Ádi (Kövesi Zsombor) a szívproblémái ellenére nem állt le a hedonista életvitelével. Franciska (Mosolygó Sára), Marci tinikori szerelme idős férfiakkal fut folyton zátonyra, Ádi régi szerelme, Juli (Mészöly Anna) pedig éppen házasodni készül gimis barátjával (Nagy Márk). Az esküvőjükre hivatalos még a pedáns Nóri (Koós Boglárka) és a lézengő zenész Benett (Lelkes Botond), akik az érettségi óta alkotnak egy diszfunkcionálisan működő párt, valamint a szingli és öntudatos Gigi (Kanyó Kata) és a szülész-nőgyógyásznak tanuló, Ádi által folyton bullyingolt Geri (Hrisztov Toma).

Együtt kezdtük

A besúgót író Szentgyörgyi Bálint volt a film forgatókönyvírója, aki vonzódik az olyan helyzetekhez, amelyek a XX. század meghatározó történelmi időszakaiban játszódnak (Koller Éva bátorsága, Unfinished business). Bár rendszerváltás előtt forrongó fiatalokról szóló sorozat is egy baráti társaságról szól, akik közt folyamatosan változik a dinamika és ahol szintén erős a magánéleti szál, a habkönnyű nyári romkom műfajában azonban még van hova fejlődni, ugyanis a forgatókönyv nem tud következetessé, kidolgozottá és méllyé válni (habár a sorozat forma miatt A besúgóban erre volt idő). A fiatal karakterek egy-egy sztereotípiát jelenítenek meg, a problémákat inkább csak feldobja a film, mintsem kibontja. A film váratlanul abba a hibába is belecsúszik, hogy egy ponton Balaton imázsfilmmé válik, ez a stílusváltás pedig nem tesz jót a film történetszövésének, elvonja a figyelmet a fiatalok száláról. A rendező egyébként nem is titkolta, hogy a Balatonfelvidéket minél megnyerőbben próbálták bemutatni és kiemelni a szépségeit.

Az Együtt kezdtük tipikus nyári romkom limonádé, de nem is próbál több lenni ennél, ezért nem érdemes számon kérni a valószerűséget rajta. Ugyanakkor vannak benne nemcsak felesleges, de már-már bántóan kilógó szálak és érthetetlen pillanatok is, például amikor Marci anyja anyázik egy bringás futárral, a sehova nem tartó szál a pultos csajjal, a kellemetlenül féltékeny angol barát, vagy az olyan túlzó húzások, mint hogy a folyton elégedetlenkedő barátnő folyamatosan alázza a barátját, leginkább annak rendetlensége miatt.

Együtt kezdtük

A film kiemelkedő erénye viszont a fiatal színészcsapat. Remek alkotói döntés volt, hogy a főszerepekre nem ismert húzóneveket választottak (például a Tanár című sorozatból, ha már az RTL Klub volt az egyik támogató), hanem még pályájuk elején járó színészeket, akik szó szerint együtt kezdik a pályájukat ezzel a filmmel. Nemcsak azért volt jó döntés, mert végülis az ő korosztályukról van szó, hanem mert mentesek minden olyan sallangtól és rossz beidegződéstől, ami olyan sok korábbi magyar filmet jellemez, kezdve a természetellenes, modoros beszéddel és a kényszeredett színészi játékkal, amiket sokan felrónak a magyar filmeseknek.

Lelkes Botond, Kanyó Kata, Koós Boglárka, Jakab Balázs és Mosolygó Sára egy osztályba járt az SZFE-n, az egyetemen összeszokott csapatba remekül beilleszkedtek a többiek. Mészöly Anna a baráti kör legnyugodtabb karakterét alakítja, aki mindig az apja és a vőlegénye között találja magát mint békítő, de a barátai között is ő tűnik a védelmező anyatípusnak. Mosolygó Sára felnőtté válása a legszembetűnőbb, szeleburdi tiniből egy megkomolyodott nővé válik, akiben az esküvői hétvége indítja el azt, hogy a boldogtalan élethelyzetén elkezdjen változtatni. 

Kövesi Zsombor az Együtt kezdtükben

A Friss Húson figyeltünk fel Kövesi Zsomborra, aki két kisfilmben is játszott. Szokatlanul érdekes vonásai bevésődnek a nézőbe, egyszerre tud nagyon félelmetes és határozott, valamint érzékeny és sebezhető lenni. Az Együtt kezdtükben is megvan benne ez a kettősség, hedonista, de közben szívbeteg is, nem mellesleg tíz éve reménytelenül szerelmes. Ádi sokszor tahó és közönséges, a tipikus magyar vígjátékok visszatérő karaktere, aki nagyképűségével és leleményességével továbbgördíti a cselekményt és a néző sokat nevet rajta. Remek ellentéte a főszereplőt alakító Jakab Balázsnak, akinek karaktere visszahúzódó, romantikus alkat, mégsem zrikálja ezért a barátja.

A nagyközönség számára ismeretlen ifjú színészek mellett feltűnik egy-két nagy név, akik apró mellékszerepben színesítik a sztorit. Közülük a legkiemelkedőbb Mucsi Zoltán, aki játszi könnyedséggel alakítja a folyton elégedetlenkedő apóst, és egyben a gimis tesi tanárukat, nincs olyan megnyilvánulása, hogy ne mosolyognánk rajta, pedig folyton beszól és megalázza a leendő vejét. Ott van még Péterfy Bori, Szabó Simon, Szacsvay László, Jordán Tamás, Zsurzs Kati, Kerekes Éva, és Pálmai Anna, mind-mind egy apró jelenet erejéig.

Kerékgyártó Yvonne a kisfilmjeivel már bizonyította, hogy ígéretes rendező és forgatókönyvíró, aki jól érez rá a fiatalokat mozgató témákra és a színészválasztás is erőssége. Viszont hiába a remek fiatal színészek és a könnyű nyári romkom téma, az Együtt kezdtük legnagyobb gyengesége, a forgatókönyv hiányosságai, vagy épp erőltetettsége egyre jobban eluralkodnak a filmen, ami a történet végére inkább összecsapást, mintsem kerek lezárást eredményez.