Együtt, egy eszközzel és egy filmvásznon az fogyatékossággal élő speciális filmesek, autizmussal élő alkotók, a pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók, valamint a függetlenfilmesek. A háromnapos nemzetközi Filmszemlére 230 filmet neveztek 50 országból, amelyből 87 film került a versenyprogramba.

A rendezvény kísérőprogramjaként Helstáb Martin animációs filmkészítő workshopján vehetnek részt az érdeklődők, ahol a rajzok életre keltésének egy módját mutatja be az előadó.

A rendezvény korábbi fővédnöke és segítője Törőcsik Mari művésznő az idei évben távozott. A róla való megemlékezés részeként Makk Károly 1970-ben készített Szerelem című filmjét tekintheti meg a közönség.

A különleges filmes seregszemle célja, hogy a fogyatékossággal élőkre hívja fel a figyelmet, ahol nem csupán a sérült alkotók által készült filmeket, de a hivatásos filmkészítők róluk szóló munkáit is bemutatják és értékelik. A szervezők nagy örömére ebben az évben rekordszámú film érkezett. A nemzetközi mezőny sokszínűségéből adódóan egészen biztosan különleges élményt nyújt a nézők számára.

Helyszínek és időpontok:

  • 2021. november 16.: Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, Budapest, IX. kerület Ecseri út 3.
  • 2021. november 17-18.: Eötvös10 Művelődési Ház, Budapest, VI. kerület Eötvös utca 10.

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület azzal a céllal alakult, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek életminőségét a mozgókép lehetőségei által javítsa. Az Egyesület megalakulása egy olyan civil kezdeményezés, amely minden speciális filmes folyamat támogatására irányul, így a már meglévő folyamatokban való részvételt és segítségnyújtást legalább annyira lényeges feladatnak tartja, mint az új lehetőségek és kapcsolatok felkutatását. Az Egyesület tagjai között egyaránt szerepelnek speciális filmes alkotók, filmes és színházi szakemberek, valamint a szociális ágazatban sok éves szakmai múlttal rendelkező szociális, gyógypedagógus szakemberek.