Az Apró mesék közvetlenül a II. világháború után játszódik, amikor zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról. Az Apró meséket 2019 legjobb filmjei közé is beválogattuk, és a két főszereplővel, Szabó Kimmel Tamással és Kerekes Vicával is beszélgettünk.

A Balkán Panoráma Filmfesztivált 6. alkalommal tartották meg a török Izmir városában, a fesztivál célja tovább erősíteni Törökország és a Balkán országok közötti szoros történeti és kulturális kapcsolatot. Az Apró mesék a nemzetközi nagyjátékfilmes versenyében szerepelt és nyerte el a fődíjat.

Ennek a szélhámosnak szívesen bedőlünk

Hankó figuráját érezhetően legalább annyira Szabó Kimmel Tamásra szabták, mint azt az öltönyt, amivel fizetés nélkül megpattan a szabótól: komoly alakítás, hogy a tragédia visszataszító vámszedője helyett egy szimpatikus, szerethető szélhámosért szorítunk.

Szász Attila (Félvilág, Örök tél) 2019-ben bemutatott mozifilmje Köbli Norbert forgatókönyvéből készült, operatőre Nagy András, zeneszerzője Pacsay Attila és Parádi Gergely voltak. Az Apró mesék a Film Positive gyártásában készült, producere Lajos Tamás, társproducere Köves Ábel.

Az Apró mesék-et számos fesztivál hívta meg programjába, Várnából a zsűri különdíját, Pármából a legjobb filmzenéért járó fődíjat és a legjobb film díját is elhozta.

Forrás: NFI