Dél-Dunántúli Regionális Filmalap támogatásának köszönhetően az egy hetes filmkavalkád nyitónapján, május 13-án, a pécsi Uránia Moziban bemutatásra kerülő Isztambuli mesék című díjnyertes alkotást és az Ifakat című dokumentumfilmet a látogatók ingyen megtekinthetik, a filmek után pedig találkozhatnak azok alkotóival.

 

Május 13. és 19. között, az Utazás a Török Félhold körül elnevezésű EKF program idején a török filmszakma legfrissebb alkotásait felvonultató filmhét lesz Pécsen. A II.CinePécs – Török filmhét filmvetítései alkalmával török filmes alkotókkal lesznek a városban, megismerhetjük azt a gondolkodást, mely Európa és Ázsia határán, a kultúrák keveredésének és ütközésének pontjában uralkodik és elleshetünk valamit abból az évezredes bölcsességből, mely a török alkotásokból sugárzik.A CinePécs Török Filmhét szakmai főtámogatója a Türsav (Turkish Film Foundation): olyan filmeket vetítenek, mint Yağmur Taylan-Durul Taylan alkotópáros által jegyzett Vavien, amely a 2010-es Isztambuli Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb török filmnek, legjobb forgatókönyvnek járó díjat, valamint a külföldi kritikusok díját, a FIPRESCI-díjat is.  A filmkínálat másik érdekes darabja Asli Özge alkotása, az Emberek a hídon című film, amely a 2010-es Ankarai Filmfesztiválon nyerte el a legjobb filmnek járó díjat. A Filmhét programjában idén dokumentumfilmeket is megtekinthetünk, amelyek a vidéket jellemző tradíció és a nyüzsgő nagyvárosokban zajló élet kettősségét mutatják be úgy, hogy igyekeznek párhuzamokat vonni a kétféle életforma közt.

 

A Török Filmhét alkalmából számos török filmes - rendezők, producerek, színészek - valamint a török filmalap és a török diplomácia képviselői látogatnak Pécsre. Érkezik Orhan Tekeoglu, az Ifakat című film rendezője, Reha Erdem, az Egyetlen napsugaram című film rendezője, vagy az Emberek a hídon rendezője, Asli Özge, Derya Durmaz színésznő is itt lesz, aki a filmhét szervezésében is részt vett.

Részletes program