Minden nép számára felemelő érzés megismerni saját eredettörténetét, nem csoda, hogy már középkori krónikásaink is fontosnak tartották a magyarság első történeteinek lejegyzését. Közös emlékezetünkben élénken élnek a mondáink, a turulmadár, a csodaszarvas mítoszai, Álmos és Árpád vezér pedig a korai magyar történelem első ismert államférfiai.

A 9-10. század történetét átfogóan bemutató ismeretterjesztő film mindezidáig mégsem készült, ezt a több évtizedes hiányt pótolja az Árpádok felemelkedése, amely illusztrált jelenetekkel, ismeretterjesztő módon ered Álmos, Árpád, és a magyarság nyomába. A filmben a jól ismert regéinken túl, a korabeli források feldolgozásával, jeles szakemberek közreműködésével kerül bemutatásra a magyarok korai történelme, és a következő évszázadokat meghatározó Árpád nemzetség felemelkedéstörténete is.

A film ötletgazdája, producere Takó Sándor, aki elárulta, hogy olyan, korábban filmben még nem látott nemzeti kincsekkel forgathattak, mint Anonymus Gesta Hungaroruma vagy Kálti Márk Képes krónikája. A film Sudár Balázs történész szakmai irányításával készült, forgatókönyvíró-rendezője Bárány Krisztián.

A megszólaló szakértők: Sudár Balázs, Zsoldos Attila, Bácsatyai Dániel a Bölcsészettudományi Kutatóközpont történész munkatársai, B. Szabó János a Budapesti Történeti Múzeum történésze, Csáji László Koppány kulturális antropológus, Révész László a Szegedi Tudományegyetem régészprofesszora, Szenthe Gergely és Soós Bence a Magyar Nemzeti Múzeum régészei, továbbá Cs. Andrási Réka a Türr István Múzeum régésze és Szilágyi Krisztián Antal régész. Árpád vezért Csórics Balázs színművész alakítja, a filmet pedig Csernák János narrálja. 

A dokumentumfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, gyártója a Csillagos Ötös Film.

Az Árpádok felemelkedése augusztus 20-án, délután 15 órakor a Duna televízió műsorán debütál.  

Forrás: FilmHungary