A készülő dokumentumfilm megörökíti a jelenlegi vészhelyzetet is, amikor a háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és harmincnégyszeres Európa-bajnok magyar úszó - dacolva a koronavírus-járvánnyal és az olimpia elhalasztásával - rendületlenül folytatja az edzéseket, és a három aranyat hozó riói olimpia után Tokióban újra versenybe száll a győzelemért.

 A februárban elkezdődött forgatás eddig is extra körülmények között zajlott: a versenyekre való utazások, a víz alatti felvételek különleges eszközök, technikák alkalmazását kívánták meg. A járvány okozta vészhelyzetben a film alkotóinak is fokozottan be kell tartaniuk az egészségügyi óvintézkedéseket. A stábtagok nem mehetnek két méternél közelebb Katinkához, rengeteg időt és energiát vesz igénybe az emberek és a forgatási eszközök fertőtlenítése, a maszkok, kesztyűk és védőruhák alkalmazása.

Werkfotó (fotó: Szvacsek Attila)

Eddig is az volt az a zászlónkra írva, hogy az olimpia mindenekelőtt, tehát a filmkészítés semmilyen körülmények között nem zavarhatja Katinkát a versenyekre való felkészülésben, ez a jelenlegi vészhelyzetben még fokozottabban érvényesül. A forgatások jó hangulatban zajlanak, a stáb és Katinka kapcsolata bizalommal teli. Az Iron Lady személyisége megkönnyíti a munkánkat, hiszen a film műfaja hivatalos életrajzi dokumentumfilm, a kiemelt alkotók minden tartalmi kérdésben együtt döntenek Katinkával” - hangsúlyozta Lajos Tamás producer.

A járvány okozta vészhelyzetben a film eredeti forgatási terve megváltozott: most valóban az élet írja a forgatókönyvet percről percre, amelyet csak minimális mértékben lehet előre tervezni. Ez az alkotói szempontból is különleges időszak a stábtól is folyamatos alkalmazkodást, rugalmasságot kíván.

Pálinkás Norbert rendező kiemelte: „Minden dokumentumfilm rendező vágya, hogy valami olyan extrém esemény történjen a forgatás alatt, amit a kamera megörökít az utókor számára, amire még álmában sem gondol senki – ez most nekünk sajnos maximálisan összejött. Lelkileg, fizikailag és szellemileg is óriási kihívás ebben a vészterhes időben leforgatni ezt a filmet, de állunk elébe. Szó szerint renden kívüli időt élünk, amely rendkívüli alkotásokra sarkall. Szerencsések vagyunk, hogy Katinka a filmünk hőse, az ő példája napról napra itt lebeg előttünk: mindent belead, semmi és senki nem tántoríthatja el a céljától, alázatos, szorgalmas, kitartó és soha nem adja fel. Őt kell követnünk - minden értelemben.”

Werkfotó (fotó: Szvacsek Attila)

A portréfilm az olimpiára való felkészülés és a tokiói verseny dokumentálása mellett a harminc éves Hosszú Katinka életútját is bemutatja. A film megpróbál választ adni arra a mindenkit foglalkoztató kérdésre: vajon hogyan jutott fel ez a magyar, bajai kislány a sportvilág legmagasabb csúcsára.

"Hosszú Katinka egy magyar szuperhős, mi pedig az első magyar szuperhős filmet készítjük - egy lányról, aki köztünk él, olyan, mint mi, de a benne lakó erő emberfeletti. Filmesként erre keressük a választ: mi Katinka szuperereje? Mi az a tehetség, mi az a tulajdonság, amitől szárazon és vízen fejhosszal kitűnik a mezőnyből?" – tette hozzá Köbli Norbert forgatókönyvíró, kreatív producer.

Mennyire lehet közel kerülni egy világbajnok úszóhoz?

Dokumentumfilm itthon nem kapott még akkora gyártási támogatást, mint Lajos Tamás filmterve: 570 millió forintot szavazott meg neki a Nemzeti Filmintézet döntőbizottsága, hogy Hosszú Katinka felkészülését végigkövesse a 2020-as tokiói olimpiára. A világklasszis sportoló a Duna Arénában edz, ahova a napokban a csúcsminőségű kamerákkal felszerelt stábhoz mi is ellátogattunk. A medence partján a rendező és a vezető operatőr mellett Káel Csaba kormánybiztossal is volt alkalmunk beszélni.

Hosszú Katinka elmondta: „Örülök neki, hogy folytatjuk a forgatást és ezt a kritikus helyzetet is megörökítjük, nekem tényleg nagyon fontos ez a film. Igazából engem legerősebben soha nem az érmek motiváltak, sokkal inkább az ösztönöz, hogy másoknak segítsek azzal, hogy a saját példámon keresztül megmutatom, hogy kemény munkával igenis el lehet jutni a csúcsra. Ez a dokumentumfilm erre szuper eszköz, és nagy megtiszteltetés számomra. Természetesen megrendített az olimpia elhalasztásának híre, de pár nap alatt alkalmazkodtam az új helyzethez, már az új edzéstervem is összeállt. A járvány miatt most különösen vigyázok másokra és persze magamra, kizárólag edzeni járok el otthonról, de a versenyek nagyon hiányoznak. Humorral és kreativitással próbálom pótolni, új kihívásokon töröm a fejem, most például bokszolni szeretnék. Bízom benne, hogy a filmen visszanézve ez a vészhelyzet, minden fájdalmával és megpróbáltatásával együtt, egy furcsa útelágazásnak tűnik majd, amiből mindannyian sokat tanulunk.”

A Hosszú Katinkáról készülő portréfilmet a Nemzeti Filmintézet támogatja. A Katinka című hivatalos életrajzi dokumentumfilm producere Lajos Tamás, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert, rendezője Pálinkás Norbert, vezető operatőre Nagy András. A Szupermodern Stúdió gyártásában készülő portréfilm a tervek szerint, a tokiói olimpia után kerül majd a magyar mozikba.

Forrás: Katinka produkció / Borítófotó: Pozsonyi Janka