,,Az utolsó bástya című film előkészítése hosszú időt vesz igénybe, ilyen nagyszabású film még nem készült Magyarországon" - reagált az MTI-nek a Filmalap a  Pesti Srácok-on megjelentekre. Az oldal, amely korábban már többször is támadta a filmtervet, péntek reggel arról számolt be, hogy értesülésük szerint komoly problémákba ütközött a Filmalap  támogatásával készülő Az utolsó bástya megvalósulása, a film előkészítésének meghatározatlan idejű felfüggesztését pedig Ferenczy Gábor producer hétfőn közölte a film stábjával. Az Index a hír kapcsán megkereste a producert, aki a lapnak elmondta, hogy a hétfői bejelentés nem az előkészítés felfüggesztéséről szólt, hanem arról, hogy a forgatás 2020-ban fog elindulni. 

Szász János rendező

A Nándorfehérvár hőseiről készülő történelmi film, Az utolsó bástya gyártásának előkészítését 156 millió forinttal támogatta a Filmszakmai Döntőbizottság decemberi határozatával. A film központi története a magyar történelemben sorsdöntő nándorfehérvári diadal idején játszódik. Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila (A martfűi rém, Ernelláék Farkaséknál, Megdönteni Hajnal Tímeát) producerek Hegedűs Bálint (Kincsem, Liza, a rókatündér, X - A rendszerből törölve) forgatókönyvíróval közösen fejlesztették a filmtervet.

Az elkészült forgatókönyvvel az alkotók Szász Jánost (Woyzeck, Witman fiúk, A nagy füzet) kérték fel rendezőnek. Szász legutóbb A hentes, a kurva és a félszemű című filmjével szerepelt a mozikban, 2013-ban Karlovy Varyban Kristály Glóbuszt nyert A nagy füzet című filmjével.

Forrás: MTI / Borítókép: Szász János (Fotó: MTI)