Traub Viktória legutóbbi filmje, a Cipők és paták egy szürreális, hibrid, ember-állat lényekkel benépesített világban játszódik, és a kapcsolódás, a megfelelések, az önelfogadás dilemmáit vizsgálja.

Főhőse Paula, a kentaurlány kisvárosi pedikűrösként emberi lábakra vágyik. Amikor megismerkedik Arnolddal, a krokodilférfival, első látásra egymásba szeretnek. Vajon képes-e a kentaurlány megtalálni az önazonosság felé vezető utat? Milyen ára van a megfelelésnek és az önfeladásnak? – veti fel a kérdéseket a 2D rajzanimációs technikával készült rövidfilm. A Cipők és patákhoz egyedileg készített digitális ecsetekkel festett textúrák, természetes, érett, anyagszerű hatást keltenek, ami jól kiegészíti és hitelessé teszi a szürreális karaktereket.

Traub Viktória: Az animációkészítés olyannak tűnt, mint egy túra a Holdon

Egy kentaurlány ellenállhatatlan vágyat érez arra, cipőt hordhasson, és manikűrösként ne csak mások körmeit fesse ki. Szerelme, a krokodilember ezt meg is adja neki, ám nem minden arany, ami fénylik. Traub Viktória a Sellők és rinocéroszok után újabb magával ragadó animációval érkezett a Friss Húsra, ahol megnyerte a Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját, most pedig továbbutazik vele Annecy-ba, méghozzá motorral. Interjúnk a Cipők és paták rendezőjével.

Traub Viktória rendező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán végzett 2008-ban. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktorandusz hallgatója multimédia szakirányon és az egri Eszterházy Károly Egyetem tanársegédje. 2008 óta szabadúszó tervezőként és animációs rendezőként dolgozik. A Vastojás és a Sellők és rinocéroszok című filmjei a világ számos fesztiválján szerepeltek sikerrel, utóbbit a Magyar Filmkritikusok Szövetsége 2018 legjobb animációs filmje díjával tüntette ki.

Cipők és paták című legutóbbi alkotása a legnagyobb presztízsű nemzetközi animációs seregszemlén, az Annecy Fesztiválon mutatkozott be a nagyvilágnak júniusban, azóta világszerte járja a neves fesztiválokat, legközelebb Dániában Viborgban, majd az ottawai fesztiválon versenyez.

A Cipők és paták az NFI támogatásával a Pi Produkció gyártásában készült a Solaz Media és a Paprika Studios koproducerekkel, továbbá a TV Paint támogatásával, utómunkálatai az NFI Filmlaborban készültek. Zenéjét Kalotás Csaba jegyzi, a forgatókönyvet a rendező Bak Zsuzsannával és Dus Polettel közösen írta, sound designere Vadon Zoltán, producere Dus Polett.

Forrás: NFI / Címlapkép: Cipők és paták / Fotó: Pi Productions