Janó Manó 2016-ban született, amikor az író-rendező páros, Herkó Attila és Miklósy Zoltán sikerrel pályázott a figura köré szőtt ötletével a Magyar Média Mecenatúra programban, és lehetőséget kaptak a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek sorozat első epizódjának elkészítésére. A pozitív fogadtatás után zöld utat kapott a többi rész is, és megvalósulhatott a 13 epizódot felölelő teljes első évad.

A látványos, mesés kalandtörténet hőse Janó Manó Csupalomb erdő gondnoka, aki az erdő lakóinak békés és nyugalmas élete felett őrködik. Az egyik legfontosabb feladata a harmatcseppek begyűjtése, amelyekből gyógyszereket, gyógyitalokat és titkos elixíreket készít. Egy nap azonban fenekestől fordul fel az élet a sűrű rengetegben. Zord, viharos szél és borús fellegek jelzik, hogy szörnyűség történt: eltűntek a harmatcseppek. Janó egy percig sem habozik. Felfedezőútra indul, hogy megtudja, mi történhetett. Útitársa Zizgő Zizzencs, a kis szentjánosbogár lesz, akivel számos akadállyal, és nehézséggel kell megküzdeniük, míg eljutnak az eltűnt harmatcseppek rejtélyéhez köthető titokzatos és sötét mágushoz. 


A sorozat látványvilágát 3D-t és a 2D-t ötvöző animációval teremtette meg a stáb. Ennek a technológiának köszönhetően a térben mozgatott kétdimenziós figurákkal a megszokottól eltérő képi világot sikerült alkotni, amihez a szereplőket megszólaltató magyar színészek közreműködésére is szükség volt.

Előbb vették fel velük hangot, a párbeszédeket, és csak azt követően, az elhangzottakra építve készült az animáció, így biztosítva a hang, illetve a kép szoros összhangját minden epizódban. A főhősnek, Janó Manónak Harsányi Gábor, a mesélőnek Epres Attila kölcsönözte a hangját, míg Janó ellenfele Reviczky Gábor hangján szólal meg. A további szerepekben pedig többek között Faragó Andrást, Kőszegi Ákost, Csankó Zoltánt, Kerekes Józsefet, Rékasi Károlyt és Kálid Artúrt hallhatjuk.

A Janó Manó és az elveszett harmatcseppek első évadának gyártási munkálatai 2020. novemberében értek véget, de ettől függetlenül a bemutatóra a hazai nézőknek nem kell sokat várniuk. Az UMAKIDZ YouTube csatornán már látható az első hat rész, és május végéig felkerül oda az összes további epizód is, amelyeket 4-5 éves kortól felfelé a család minden tagja megtekinthet.

A sorozat a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával, az Umatik Entertainment gyártásában valósult meg.

Forrás: Umatik Entertainment