A hivatalos közlemény szerint Újbuda Önkormányzat szeretne méltó emléket állítani Törőcsik Mari színművésznek, aki életművének, valamint Újbuda iránti kötődésének, szeretetének és ragaszkodásának elismeréseként érdemelte ki a kerület díszpolgári címét.

A XI. kerület képviselő-testülete idei utolsó ülésén úgy döntött, kezdeményezi a fővárosnál, hogy közterületet nevezzenek el a tavasszal elhunyt legendás művészről. Azt azonban az újbudaiak dönthetik el, hogy melyik helyszín lenne erre a legméltóbb.

A javaslatok között szerepel az Etele tér, a Függetlenségi Park, a Feneketlen tó körüli terület, valamint az Etele park át-, illetve elnevezése is. A szavazás részleteiről hamarosan tájékoztatják a kerület lakóit, akik a tervek szerint interneten, levélben, de akár személyesen is leadhatják javaslataikat január végéig.

Törőcsik Mari háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő, a Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Újbuda Díszpolgára éveken keresztül a lakott a XI. kerületi Vincellér utcában. 

Forrás: MTI / Címlapfotó: Törőcsik Mari