Az idén 44. alkalommal kiosztásra kerülő "diák Oscar" (Student Academy Awards) hét kategóriájának jelöltjeit magyar idő szerint csütörtök este jelentették be. A nemzetközi fikciós filmek versenyében Freund Ádám: Földiek című diplomafilmje is a finalisták között van. Egy évvel ezelőtt ilyenkor Ádám osztálytársa, Kis Hajni sikerének örültünk, amikor Szép alak cíművizsgafilmje hosszú idő után az első magyar jelölt volt a diák Oscaron.

Földiek / Forrás: Friss Hús

Freund Ádám, idén diplomázott Miklauzic Bence és Salamon András film- és televízió rendező BA osztályában, de előtte az SZFE-n Televíziós műsorkészítő szakon is tanult. A Földieket Fekete Ádámmal és Horváth János Antallal közösen írta, az operatőr Gyuricza Mátyás, a vágó Érdi Zsófia, a látványtervező Tasnádi Zsófia, a hangmester Zándoki Bálint, a zeneszerző Keresztes Gábor volt. A film a Cinema-Film és az SZFE gyártásában készült, a VisionTeam, a CineSuper és az AmegO Film együttműködésében.

A film főszereplője egy 12 éves kisfiú, Ábel (Cservák Zoltán), akinek családtagjai (Dimény Áron, Györgyi Anna, Rujder Vivien) mintha az univerzum legtávolabbi pontjaiban élnének. Amikor azonban a hobbi-feltaláló apa ténylegesen kilövi magát az űrbe, a fiúnak választania kell, hová tartozik. A Földiek idén tavasszal debütált a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, amelynek elnyerte a fődíját, a film operatőre, Gyuricza Mátyás pedig az Aranyszem Operatőr Fesztivál díját is elnyerte diák kategóriában.

Forrás: Friss Hús

A diák Oscaron a nemzetközi fikciós filmek versenyében három német, valamint egy-egy svájci, holland és brit alkotással versenyzik a Freund Ádám filmje. Az ősz folyamán derül ki, hogy sikerül-e a jelölést díjra váltani, azonban az esélyek jók: a diák Oscaron ugyanis nem csak egy, hanem három díj is gazdára talál majd a hét jelölt között. A diák Oscarra idén összesen 1573 nevezés érkezett a világ filmes egyetemeiről, és minden iskola csak 1-1 alkotást nominálhatott kategóriánként.

Forrás: SZFE