A kiválasztott 12 projekt rendezői és producerei októberben tíznapos kreatív workshopon vesznek részt Velencében, ahol ismert nemzetközi szaktekintélyek mentorálásával fejleszthetik tovább filmtervüket. A Replaceable a Biennale College Cinema által megítélt, 150 000 eurós gyártási támogatásra is esélyessé válik.

A film főhőse Maxim, a szorongó, önmagát emberi konfliktusoktól tudatosan védelmező színész, aki évek óta azzal keresi a kenyerét, hogy megrendelésre mások családtagjait játssza el hamis, de ügyfeleinek örömet okozó élethelyzetekben. Egy felkavaró találkozás után azonban elhatározza, hogy szembenéz múltja démonaival és elkezd végre saját életet élni. A film rendezője Reich Dániel, a producer Lóth Balázs, a forgatókönyvíró Kis-Szabó Márk lesz. Az alkotók számos filmen, filmterven dolgoztak már együtt.

Reich Dániel 2010-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr szakán. Operatőrként három nagyjátékfilmet (Drága besúgott barátaim, Isteni műszak, Drakulics elvtárs) és 12 rövidfilmet jegyez, és háromszor nyerte el az Aranyszem díjat. A 2016-os Záridő és a 2017-es A belső oldal című rövidfilmje hatalmas sikerrel szerepelt rangos nemzetközi fesztiválokon, többek között az Oscar-jelölő Short Shortson Japánban, és eddig összesen 14 díjat nyert.

A Biennale College Cinema programjában sorban másodjára jutott be magyar filmterv a rangos mezőnybe: tavaly Szőcs Petra Déva című terve került be a kiválasztott három projekt közé, a film maga pedig pár nappal ezelőtt mutatkozott be Velencében. A Replacable reálisan megvalósítható a keretösszegből, hiszen a merész, eredeti high concept ötlet izgalmas, feszült vagy épp groteszk szituációk megteremtését teszi lehetővé kevés szereplővel, szokatlan budapesti helyszíneken.

A kiválasztott három film világpremierje a 2019-es velencei filmfesztiválon lesz. A 12 döntős listája a Biennale College Cinema weboldalán található.

Borítókép: Reich Dániel - Záridő