Sámuel Balázs, a tárca művészeti főosztályának helyettese vezetője az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságán egyeztetett az ez év végén lejáró magyar filmtámogatási program tanulságairól és a jövő év elején életbe lépő, két évre szóló új program körvonalairól. Az EU és a tagország egyetértésére van ugyanis szükség a szabályozásról ahhoz, hogy az unió hozzájáruljon a magyar filmtámogatási kerethez.

A 2006-2007-re szóló támogatási programot alaposabb vizsgálat nélkül hagyták jóvá, hiszen annak körvonalait még Magyarország EU-csatlakozása előtt vázolták fel. Sámuel Balázs elmondta, hogy a tárca a brüsszeli észrevételek figyelembe vételével a Mozgógép Koordinációs Tanács elé fogja vinni javaslatát, amely bizonyos szabályok finomítását tartalmazza majd. Reményének adott hangot, hogy az év végéig sikerül kölcsönösen elfogadható szabályozási környezetet kialakítani.

Az Európai Bizottság abból a szempontból vizsgálja a magyar filmtörvényt, illetve a végrehajtási jogszabályokat, hogy azok mennyire egyeztethetők össze az uniós alapelvekkel. A magyar minisztériumi illetékes közlése szerint az egyeztetésen felmerült, hogy az adóvisszatérítés lehetőségét ahhoz kellene kötni, milyen kulturális tartalom jelenik meg az adott filmben.

A magyar filmek állami támogatásának mértéke ellen az uniónak nincs kifogása, amennyiben módosítják e támogatás elnyerésének feltételeit. Mint Sámuel Balázs elmondta, számos ilyen módosítási elképzelés fogalmazódott meg, így például az, hogy az úgynevezett "nehéz filmek" körét nem feltétlenül a kulturális tartalomtól kellene függővé tenni, hanem például attól is, hogy milyen műszaki hátteret igényel a szóban forgó film előállítása.